2021 m. vasario 14 d., sekmadienis

Tiramisu tortas

 Tiramisu yra itališkas dedertas ,gaminamas iš biskvitinių pirštelių ,išmirkytų kavoje ,kiaušinių trynių ir maskarponės sūrio.Tikrasis Tiramisu gardinamas Marsalos vynu ir kakavos milteliais.Desertas kuris negali nepavykti.Tiramisu be kiaušinių nėra Tiramisu.Yra gaminama įvairių variantų šio deserto,bet ne visus galima vadinti Tiramisu.Tiramisu yra riebus ,saldus ir jo skonis pakylėja iki dangaus 😌Kiaušinių bijoti nereikia ,svarbu juos gerai nuplauti ir gamybos procese kaitinti ant garų.Šis desertas su kiaušinio tryniais fantastiškas.Jamie Oliver su savo draugu virėju italu Gennaro gamino Tiramisu su tryniais ir baltymais.Dar jie barstė tarkuotą šokoladą. Į kremą galima įdėti plaktos grietinėlės,bet tai jau žingsnis nuo klasikinio recepto.Aš nusižengiau ir  dėjau grietinėlę.Tiramisu desertas yra kabinamas šaukštu ,jokie standikliai ar želatina čia nėra naudojami.Man pavyko sulipdyti tortą ,bet jo formai palaikyti apjuosiau acetato juosta.Acetato juostą reikia apjuosti prieš sluoksniuojant Tiramisu torto formoje.Pavyko puikiai 😊

Torto forma 20 cm 

Reikės :

500 ml maskarponės sūrio

4 kiaušinių tryniai

4 v.š. cukraus pudros

200 ml riebios grietinėlės

4 v.š. kakavos miltelių

50 g Marsalos vyno ,konjako ar brendžio

300 ml stiprios espreso kavos

300 g biskvitinių damų  pirštelių 


Gaminimas :

1.Išvirkite stiprią kavą ir atvėsinkite. Įpilkite Marsalos arba kokio kito alkoholio.

2.Kiaušinius gerai nuplaukite.Atskirkite trynius nuo baltymų.Baltymus pasilikite ,galėsite panaudoti morengams arba blyneliams kepti.Trynius ir cukraus pudrą dėkite į karščiui atsparų indą .Išmaišykite.

3.Puode užvirkite vandenį.Sumažinkite kaitrą ir ant viršaus dėkite dubenį su tryniais ir cukraus pudra.Dubuo turi nesiliesti su vandeniu.Plakite ant garų apie 5 minutes.Dubenį nukelkite ir dar plakite iki masė sutirštės iki kremo konsistencijos.Kremą atvėsinkite.

4.Tvirtai išplakite grietinėlę.Grietinėlę naudokite kokybišką ir riebią.

5.Į maskarponės sūrį įmaišykite grietinėlę.Maišykite labai iš lėto ir jokiu būdu neplakite mikseriu.Po truputį įmaišykite trynių masę .

6.Sausainius ir kremą padalinkite lygiomis dalimis.Į torto formą įdėkite padėkliuką skirtą tortams ir  apjuoskite acetato juosta.Mano juosta buvo truputį per aukšta,bet nieko tokio.

7.Sausainius po vieną , labai trumpam ,merkite į kavą ir išklokite jais torto formos dugną.Ant viršaus tepkite kremo ir barstykite kakavos milteliais.Sausainių per daug nemirkykite ,nes jie gali ištyžti.Taip susluoksniuokite visus sausainius ir kremą.Viršų barstome kakavos milteliais.Labai tinka ir smulkintas juodasis šokoladas.Dedame į šaldytuvą nakčiai.

Puošiame pagal jūsų nuotaiką ,fantaziją ir tuimus produktus.

Skanių akimirkų ,

Rita



2021 m. vasario 7 d., sekmadienis

Bulvių ir varškės kukuliai

 Nostalgiški bulvių ir varškės kukuliai .Turbūt daugelis iš jūsų tokį patiekalą valgydavo vaikystėje .Greitai pagaminamas ir dar greičiau suvalgomas patiekalas .Patiks visiems mėgstantiems lengvus patiekalus .Kartais norisi padaryti pertrauką nuo mėsiškų patiekalų.

Reikės :

8 vidutinio dydžio bulvės 

3 pak.x 180 g varškės 

1 kiaušinis 

2 v.š.miltų

2 v.š.krakmolo

druskos pagal poreikius 

Padažui :

60 g sviesto 

4 v.š. grietinės 

Šviežių krapų 

Druskos

Gaminimas :

1.Išvirtas bulves sutriname ir atvėsiname.Aš viriau be lupenos .

2.Dedame kiaušinį ,varškę,krakmolą ,miltus ir druską .Masę išminkome ir suformuojame kukulius.Jeigu masė limpa prie rankų pavilgome delnus  vandeniu .Man išėjo 30 kukulių .

3.Į verdantį pasūdytą vandenį dedame kukulius ir verdame 4-5 minutes .

4.Padažui ištirpiname sviestą ,dedame grietinę ir trumpai pakaitiname.Dedame krapus ir druską .

Tiekiame ir mėgaujamės.

Skaniausi linkėjimai ,

Rita

2021 m. vasario 4 d., ketvirtadienis

Sveikuoliški avižiniai sausainiai

 Šių sausainių receptas jau senokai sklando Instagram erdvėje.Treneris Paulius Ratkevičius juos išpopuliarino ir panašu ,kad šis užkandis turi daug gerbėjų.Ačiū Pauliui ,kuris labai motyvuoja ir pasidalina receptais.

Sausainiai greitai pagaminami,sveiki ir maistingi . Pavasaris artėja ,metas pasirūpinti savo linijomis ,kurios karantino metu yra "šiek tiek" pakitę 😀 Šiuose sausainiuose nėra cukraus ir riebalų ,tik natūralus saldumas iš banano ir razinų .Man labai patiko .Šių sausainių galima įsidėti į darbą ,bus puikus užkandis ir numalšins saldumynų poreikį.



Reikės:

100 g smulkių  avižų 

1 bananas 

2 kiaušiniai 

Sauja razinų 

Sauja smulkintų  riešutų arba vietoje jų džiovintų vaisių (aš naudojau smulkintus anakardžius)

Gaminimas :

1.Bananą sutrinti .

2 .Riešutus susmulkinti .

3.Visus produktus sumaišyti .Ir palikti pastovėti apie 10 min .




4.Skardoje ant kepimo popieriaus suformuoti  apie 10 sausainių .

5.Kepti 190 -200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 15 min.Kepimo laikas priklauso ir nuo orkaitės tipo.Greitai dega ,stebėkite  .

Skaniausi ir sveikiausi linkėjimai,

Rita


2021 m. sausio 24 d., sekmadienis

Vyšninis želė tortas su kokosų pienu ir maskarpone

 Aš Facebooke

Šis tortas yra labai gaivus ir greitai pagaminamas .Vyšnių ir kokosų pieno želė gaminau Kūčių desertui. Taip patiko ,kad nusprendžiau pagaminti tortuką.Į kokosų pieno masę įdėjau maskarponės.Šaldiklyje turiu daug naminių vyšnių atsargų ir tai yra puikus būdas jas sunaudoti.

Baltam sluoksniui reikės :

400 ml  kokosų pieno  

250 g maskarponės 

3 v.š.cukraus

3 a.š. želatinos ( želatiną naudojau Dr.Oetker)

Vyšnių sluoksniui :

500 g šaldytų vyšnių be kauliukų

150  ml vandens

cukraus pagal skonį (jeigu vyšnios rūgščios cukraus negailėkite)

4 a.š.želatinos (nemažinkite,nes mano su 3 a.š. buvo minkšta)

180 g  šokoladinių sausainių

100 g sviesto

Gaminimas :

1.Sausainius susmulkinkite ir užpilkite tirpintu sviestu.Masę gerai išmaišykite ir ja išklokite torto formos dugną.Išlyginkite ir tvirtai suspauskite.Dėkite į šaldytuvą.Prieš tai torto formos sieneles ištepkite bekvapiu aliejumi.Arba galite naudoti acetatinę juostą .

2.Maskarponę išmaišykite su kokosų pienu ir dėkite cukrų.Cukrus pagal skonį ,ragaukite. Želatiną išbrinkinkite pagal nurodymus ant pakuotės.Ištirpinkite ir pravėsusią supilkite į masę.Atvėsinkite ir supilkite ant torto pagrindo.Dėkite į šaldytuvą pilnai sustingti.

3.Vyšnias atitirpinkite,skysčio neišpilkite .Dėkite cukraus ir statykite trumpam ant kaitros.Kaitinti trumpai ,kad vyšnios neprarastų spalvos. Į šiltą vyšnių masę dėkite brinkintą želatiną.Maišykite kol želatina ištirps.Atvėsinkite ir supilkite ant kokosų pieno ir maskarponės masės.Dėkite į šaldytuvą pilnai sustingti.

Mano pastebėjimai : Į vyšnių masę įdėjau per mažai želatinos ,dėl to vyšnių masė buvo labai nestabili .Receptą pakoregavau ir vietoje 3 a.š. siūlau dėti 4 a.š ., bus puiku.Mano vyšnios gana rūgščios ,kitą kartą dėsiu daugiau cukraus.

Sustingusį tortą atsargiai išimkite iš formos .

Skaniausi linkėjimai,

Rita


2021 m. sausio 21 d., ketvirtadienis

Kiaulienos nugarinės suktinukai

 Nesudėtingas ir lengvai pagaminamas patiekalas. Skonis nustebino 9/10 .Tikrai kartosiu ir įdarą galima keisti pagal turimus produktus.

Reikės 

Apie 1,5 kg kiaulienos nugarinės (10-11 suktinukų )

Druskos

maltų pipirų 

miltų apvoliojimui

Įdarui : 

2 morkos 

2 svogūnai 

2 skiltelės česnako 

2 v.š. pomidorų padažo 

100 g smulkinto parmezano ( drožlės arba tarkuotas )

Žiupsnis cukraus ir druskos 

Padažui ir troškinimui :

1v.š. riebios grietinės 

1 v.š. pomidorų padažo 

1v.š.miltų

1 morka 

1 svogūnas 

2 skiltelės česnako 

saujelė krapų 

lauro lapų 

Universalaus prieskonių mišinio 

žiupsnis cukraus 

Gaminimas :

1.Nugarinę nuplauname ir nusausiname.Supjaustome 1 cm storio riekelėmis.Ant lentelės tiesiame maistinę plėvelę ir plonai išmušame.

2.Barstome druska,pipirais 

3.Nuvalome ir susmulkiname daržoves įdarui.Svogūną supjaustome ,o morkas sutarkuojame. Į keptuvę įpilame aliejaus ir kepiname morkas su svogūnais  .Pomidorų padažą,cukrų ,druską ir česnaką  dedame ant galo.Parmezaną dėsime vėliau.

4.Ant išmušto nugarinės griežinėlio,dedame įdaro,barstome parmezanu ,šonus užlenkiame kaip vokelį ir susukame.Sutvirtiname mediniu smeigtuku ,kad neiširtų.

5.Suktinukus apvoliojame miltuose ir apkepiname keptuvėje iš visų pusių kol gražiai apskrus.Apkepintus suktinukus dedame į puodą ir įpilame truputį vandens .Vandens tiek, kad vos apsemtų suktinukus.Dedame tarkuotą morką,smulkintą svogūną,lauro lapus ,galite pabarstyti universaliu prieskonių mišiniu. Pabaigoje dėkite česnaką ir krapus.Troškiname apie 40 min.. Patikrinkite šakute ar suktinukai minkšti .Pačioje troškinimo pabaigoje sumaišome grietinę,pomidorų padažą ir šaukštą miltų .Įpilame sultinio nuo suktinukų ,išmaišome ir pilame į puodą .Troškiname kol padažas sutirštėja.

Tiekiame su bulvių koše ir daržovėmis.

Skaniausi linkėjimai ,

Rita



2021 m. sausio 17 d., sekmadienis

Tortas "Karamelinė aguona "

 Aguonų ir migdolų lakštai gardinti tirštu citrinų sirupu, pertepti puriu karameliniu sviesto  ir grietinėlės kremu .Priklausomybė šiam tortui  garantuota.Tortas sunkus ,drėgnas ,sotus ir be proto skanus .Suvalgai gabalėlį ir atrodo gana ,bet po keliolikos minučių vėl eini pakartoti. Rekomenduoju visiems mėgstantiems aguonas ,riešutus ir sočius tortus .



Torto forma 21 cm 

Lakštams :

5 kiaušiniai 

1 v. š. cukraus

250 g maltų aguonų mišinio su cukrumi ( naudojau Alvo šventinį aguonų mišinį )

200 g maltų migdolų arba miltų 

1,5 a.š. kepimo miltelių 

žiupsnis druskos 

Kremui:

1 indelis Rududu 

420 g grietinėlės  36 %

200 g sviesto

Sirupui :

200 ml vandens

150 g cukraus

1 citrinos sultys

Lakštų gaminimas :

1.Trynius atskirti nuo baltymų.

2.Trynius plakti su cukrumi iki masė patrigubės.

3.Aguonas sumaišyti su migdolais ir kepimo milteliais.Mišinį sudėti į trynių masę.Viską išmaišyti.

4.Išplakti baltymus.Kad baltymai geriau išsiplaktų įberkite žiupsnį druskos.Baltymus po truputį įveskite į aguonų masę.Maišytuvų nenaudokite ,permaišykite šaukštu.

5.Orkaitę įkaitinkite iki 190 lapsnių.Lakštai kepami po vieną,nes yra labai trapūs.Į formos dugną įtieskite kepimo popieriaus lakštą ir užspauskite.Vienam lakštui apie 4 v.š. tešlos.Tešlą gražiai paskirstykite šaukšteliu ir dėkite kepti.Lakštas yra iškepęs kai iškyla ir truputį paruduoja.Kepame apie 10 , 15 min.Taip iškepkite visus lakštus kiek išeis.Man išėjo penki vienetai.Iškeptą lakštą nuo popieriaus nenulupkite ,palikite atvėsti.Lakštai lipnūs ir trapūs ,elkitės atsargiai.Vieną nuo kito atskirkite kepimo popieriumi.

Kremo gaminimas :

Šis kremas atrodo gana paprastas,bet jo gaminimas reikalauja truputį kantrybės.Neatitaikius produktų temperatūros turėsite ne tolygų kremą ,o sutrauktą masę.Iš bėdos galima naudoti ir tokį kremą ,bet jis yra labai nepatrauklus.Kiek žinau daug kam taip nutinka ,įpatingai su Rafaelo kremu.Taigi :

1.Kambario temperatūros sviestą ir Rududu išplakame į lengvą ir purų kremą.DEDAME Į ŠALDYTUVĄ .

2.Šaltą grietinėlę išplakame ir DEDAME Į ŠALDYTUVĄ.

3.Kai abi masės atvės iki vienodos temperatūros kremus sujunkite.Abi mases, po šaukštą ,iš lėto išsukite.Jeigu abiejų masių temperatūra bus skirtinga,kremas sušoks.Tragedijos nėra,bet norisi kaip geriau.

Sirupo gaminimas :

Geras sirupas nėra visai tas pats kas pasaldinti vandenį ir įpilti citrinos sulčių.Nuo tokio drėkinimo torto lakštai tik ištyžta ir skonis nukenčia.Tokią info radau "Le Cordon Bleu "konditerijos knygoje. Sirupą reikia virti ir tai galite atlikti dieną prieš.Išbandžiau ir tikrai skirtumas yra.Siūlau ir jums nepatingėti ir išbandyti.

1.Ištirpinkite cukrų vandenyje ant aukštos kaitros,švelniai maišant,neužverdant.

2.Kai cukrus ištirps nustokite maišyti ir sirupą užvirinkite.Nemaišykite ,kol virs.Virkite kol  sirupas sutirštės ir dalis vandens nugaruos.Ant pačio galo pilkite citrinos sultis.Atvėsinkite pilnai.

Torto surinkimas :

Tortą surinkinėkite formoje.Forma 21 cm

1.Į torto formos dugną įdėkite tortinį padėkliuką,patepkite šaukštu kremo ir dėkite pirmą aguoninį lakštą.

2.Lakštą sudrėkinkite sirupu,tai atlikite su silikoniniu šepetėliu.Dėkite apie 4,5 šaukštus kremo.Kremą gražiai paskirstykite.

3.Tokia tvarka sutepkite visus lakštus.Viršų aptepkite kremu.Kremo bus pakankamai ,pasilikite jo ir torto šonams aptepti.

Kitą dieną išimkite tortą iš formos ir aptepkite kremu  šonus.Lakštų trupiniams man neliko ,tai naudojau maltus ir skrudintus migdolus,šaukštą aguonų masės ir paprasto biskvito trupinius.Buvo puiku 😊

Puoškite pagal nuotaiką ir fantaziją.Šis tortas skaniausias po 2 dienų.

Skaniausi linkėjimai,

Rita

2020 m. gruodžio 23 d., trečiadienis

Tortas Napoleonas

Truputį kantrybės,kruopštumo ir tortas Napoleonas puikuosis ant jūsų šventinio stalo.Receptų begalė ir visi jie tikri,senoviniai,smetoniški ,močiutės,tetos...Siūlau nesiblaškyti ieškant to tikrojo recepto ,o susikurti sau patinkantį variantą.Tiesiog eksperimentuokite ir atrasite daugybę naujų skonių.Ir visai nesvarbu tikrasis tas Napoleonas ar ne ,svarbu skanu ir pagaminta su meile.



Skersmuo 20 cm  


Lakštams :

300 g sviesto

250 g riebios grietinės

500 g miltų

 žiupsnelį druskos


Kremui :

3 kiaušinių tryniai

100 g sviesto

500 ml pieno

3 v.š. miltų

150 g rudojo cukraus

1 a.š. vanilinio cukraus


Atskirai :

pusė indelio Rududu

100 g sviesto 

1 citrinos sultys 


Tešlos ruošimas :

1.Šaltą sviestą sutarkuoti į miltus.Kapoti kol neliks sausų miltų.

2.Pilti grietinę ,dėti druską ir labai greitai suminkyti tešlą.

3.Tešlą padaliname į 8-9 dalis .Suformuojame į rutulius ir dedame į šaldytuvą valandai ar ilgiau.

4.Orkaitę įkaitinkite iki 180-190 laipsnių.

5.Dėkite vieną dalį tešlos ant kepimo popieriaus lakšto ir  kočiokite kuo ploniau.Kitas dalis laikykite šaldytuve iki prireiks.Viršų subadykite šakute ir dėkite kepti.Kepa apie 10 min. , reikia stebėti.Dar karštą lakštą apipjaustykite pagal torto formos dugną,atraižas atidėkite trupiniams.Kol keps vienas lakštas galite išsikočioti kitą.Galima pasiruošti ir du iš karto.Lakštai labai trapūs ,elkitės atsargiai.

 

Kremo paruošimas:

1.Kiaušinio trynius išukite su cukrumi .

2.Dalį ŠALTO pieno sumaišome su miltais.Kitą dalį pieno užviriname su 100 g sviesto ir truputį atvėsiname.

3.Į pieno ir miltų masę įmaišome išsuktus trynius su cukrumi ir po truputį pilame į pieną su sviestu.

4.Kremą statome ant silpnos kaitros ir kaitiname kol sutirštės.Reikia nuolatos maišyti, galime suberti vanilinį cukrų.Paruoštą kremą pilnai atvėsinkite .

5.Kambario temperatūros sviestą ir Rududu išplakite į purų kremą.Supilkite citrinos sultis ir gerai išmaišykite.

6.Atvėsintą plikytą kremą sumaišykite su Rududu ir sviesto kremu.



Torto surinkimas :

Ant torto paduko patepkite šaukštą kremo ir dėkite pirmą  lakštą.Dėkite maždaug po 2,5 v.š kremo .Bet geriausiai ,kad kremą išsidalintumėte lygiomis dalimis. Palikite kremoir torto šonams aptepti.Kai msutepsite visus lakštus ,likusiu kremu aptepkite torto viršų ir šonus.

Nuo lakštų kepimo likusias atraižas sutrupinkite tirsiog pirštais.Lakštai tokie trapūs ,kad  tai atliksite be jokio vargo.Gautais trupiniais aplipoinkite visą Napoleoną.

Puoškite Kalėdine tematika pagal savo fantaziją.

Gaminkite su meile ir  gera nuotaika.Gražaus švenčių laukimo ,būkite sveiki ir laimingi ❤

Su nuoširdžiausiais linkėjimais ,

Rita

2020 m. gruodžio 16 d., trečiadienis

Šokoladinis maskarponės sūrio tortas

 Prasidėjo karantinas.Laiko turėsiu daugiau ,tai bandysiu po truputį grįžti į savo mylimą tinklaraštį .

O su kuo aš daugiau galiu grįžti jeigu ne su tortu.Kokia šventė be torto ? Tortas mūsų šeimoje yra neatsiejama šventės dalis ir vakaro kulminacija.Ką tik prabėgo mano dukrytės 10 metų gimtadienio šventė ir nors siaučiantis virusas pakoregavo planus , kukli šventė įvyko artimųjų rate.Esu minėjusi ,kad mėgstamiausias dukrytės tortas yra šokoladinis.Tai ta proga šokoladinis maskarponės sūrio tortas.Tortas skanus,nėra labai saldus ir lengvai pagaminamas.

Torto biskvitas :         naudota forma 20 cm 

2 kiaušiniai

100 g tirpinto sviesto

1 indelis saldinto kondensuoto pieno

7 v.š. miltų

2 v.š. kakavos

1,5 a.š. kepimo miltelių


 Maskarponės kremas :

250 g maskarponės sūrio

400 ml  grietinėlės 36 % riebumo

2 v.š. cukraus pudros

citrinos sulčių pagal skonį


Šokoladinis kremas :

200 ml riebios grietinėlės

150 g juodo šokolado


Sulaistymui :

150 ml  atvėsintos ir saldintos juodos kavos

Biskvito gaminimas :

Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių.

1.Kiaušinius plakame iki putotos masės ,pilame kondensuotą pieną , atvėsintą tirpintą sviestą.Išmaišome.

2.Sumaišome miltus su kakava ir kepimo milteliais.

3.Sijojame miltus į masę ir po truputį maišome.Mikseriu neplakite.

4.Kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi ,o šonus galite patepti sviestu.Pilkite tešlą ir kepkite apie 30-45 min.Orkaitės durelių nevarstykite.Pirmą kartą patikrinkite po 30 min.Tikrinkite mediniu iešmeliu.Jeigu iešmelis apsivėlęs tešla,kepkite toliau.Tik stebėkite ,kad nesudegtų,nes tešla su kondensuotu pienu linkusi degti.Jeigu taip nutiks ,biskvito šonus apipjaustykite daržovių skustuku.Tikrai labai patogu ir nupjauna labai plonai.

5.Iškepus biskvitui atvėsinkite jį orkaitėje.Palikite tarpelį ir laukite kol pilnai atvės.Sekančią dieną padalinkite į 4 dalis.Man išėjo į 5 ,tai viršų suvartojo mažoji 😋

Maskarponės kremas :

1.Šaltą grietinėlę plakite su cukraus pudra ir citrinos sultimis.

2.Į tvirtai išplaktą grietinėlę  įmaišykite maskarponės sūrį.Dėkite į šaldytuvą.

Šokoladinis kremas :

1.Pakaitinkite grietinėlę iki pasimatys burbuliukai ,bet ne daugiau.

2.Šiltą grietinėlę pilkite ant sulaužyto šokolado ir palaikykite kol šokoldas ištirps.Išmaišykite ir dėkite į šaldytuvą gerai atvėsti.Jeigu neatvėsinsite,kremas neišsiplaks.

3.Išplakite purų šokoladinį kremą.

Torto surinkimas :

1.Pasidalinkite kremą po lygiai visiems sluoksniams.

2.Dėkite bisvitą į torto formą ,laistykite šalta kava ,tepkite truputį šokoladinio kremo ir ant viršaus maskarponės kremo.Per daug kremų nemaišykite,tepkite atsargiai,kad nepersimaišytų.

3.Tokia tvarka sutepkite visus biskvitus kiek turite.

4.Viršutinį biskvitą tik sulaisčiau.

5.Tortą dedame nakčiai į šaldytuvą.

6.Kitą dieną puošiame.Torto šonus palikau atvirus ,kaip dabar madinga.Viršų nutepiau tirpintu šokoladu ir papuošiau.

Gražaus švenčių laukimo ,skanių kepinių ir sveikatos !!!

2020 m. rugpjūčio 16 d., sekmadienis

Kepti purūs varškėčiai

 Vasara persirito į antrą pusę,o uogų derlius kaip niekad gausus.Mano namų sodelio uogytės puikiai nugulė ant keptų varškėčių. Greitai pagaminami ir labai gardūs ir populiarūs.Pas dažną iš jūsų,ko gero, mėgstamiausias pusryčių patiekalas.Purūs ir minkštučiai varškėčiai,puikiai tinka valgyti su šviežiomis ar trintomis uogomis,džemais,jogurtu ar grietine.Patiekalas kuris visada ima viršų 😋

Reikės :

2 x  180 g varškės 9 %

2 kiaušiniai

6 v.š. miltų  + -

1 v.š. cukraus

žiupsnis druskos

1 a.š. kepimo miltelių

aliejaus kepimui

Gaminimas :

1. Varškę sutriname su kiaušiniais ir cukrumi.Dedame druskos.

2. Dedame miltus,kepimo miltelius ir išminkome.Tešla turi lipti prie rankų.Jeigu matote,kad reikia galite pridėti miltų.

3. Miltuotomis rankomis formuokite varškėčius : iš tešlos padarome storą virvę ir supjaustome peiliu.Kiekvieną blynelį paformuokite ir apvoliokite miltuose.

4. Kepkite įkaitintame aliejuje iki gražiai apskrus.Kaitrą reguliuokite,nes esant per didelei kaitrai varškėčiai išorėje bus sudegę ,o viduje neiškepę.Esant per mažai kaitrai prisigers riebalų.Gražiai apskrudusius varškėčius dėkite ant popierinio ranksšluosčio sugerti riebalų perteklių.

5.Varškėčius tiekite su uogomis,džemais,kremais,karamele,cukraus pudra,ledais ,jogurtu.Tinka viskas kas jums skanu.Barstome cukraus pudra.

Skaniausi vasariški linkėjmai,

Rita





2020 m. birželio 10 d., trečiadienis

Galetė su trešnėmis,rabarbarais ir rikota ( galette )

Tobula vasariška galetė ,kuriai tiks bet kokios uogos ar vaisiai.Naudokite tai ką turite ,tikrai nesugadinsite.Paruošimas labai greitas ,ingredientai paprasti.



Tešlai :

130 g miltų
120 g sviesto
2 v.š. ledinio vandens
druskos

Įdaras :

3  rabarbarų  stiebai
1 sauja trešnių
rudojo cukraus pagal skonį
1 v.š. krakmolo
2 v.š. citrinos sulčių

Rikotos įdaras :

250 g rikotos sūrio
2 v.š. cukraus pudros
1 a.š. krakmolo

1 kiaušinis tešlos aptepimui
žiupsnelis rudojo cukraus
cukraus pudra

Gaminimas :

1.Miltus sumaišome su  druska,įtarkuojame šaltą sviestą ir išmaišome.Sviestas turi apsivelti miltais.Greitai permaišome ,kad susijungtų į vientisą masę.Esant poreikiui pilkite vandens.Dedame į šaldytuvą 20 minučių.
2.Rabarbarus supjaustykite ir užpilkite cukrumi.Atsiradus sirupui ,dalį sirupo nupilkite ,o rabarbarus užkaiskite ant silpnos kaitros.
3.Į atidėtą sirupą  dėkite šaukštą krakmolo išmaišykite ir pilkite ant rabarbarų.Kaitinkite kol sutirštės.Labai trumpai ,nes rabarbarai neturi išsileisti. Atvėsinkite .
4.Trešnes pjaukite pusiau ir  pašalinkite kauliukus ir kotukus.
5.Iš tešlos iškočiokite skritulį ,perkelkite į skardą išklotą kepimo popieriumi.
6.Į vidurį dėkite rikotos masę ,ant viršaus rabarbarus ir padėliokite trešnių puseles.Kraštus užlankstykite taip,kad apgaubtumėte dalį įdaro.Patepkite kiaušinio plakiniu ir apibarstylite ruduoju cukrumi.
7.Kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 45 -60 min. Reikia žiūrėti kaip atrodo,nesudeginkite.Kepimo laikas priklauso nuo orkaitės tipo.Iškeptą galetę gerai atvėsinkite arba tiekite karštą su ledais.Prieš pjaustant apibarstykite cukraus pudra.

Skaniausi linkėjimai,
Rita




2020 m. birželio 4 d., ketvirtadienis

Persikų ir aviečių kokteilis

Šis persikų ir aviečių kokteilis yra lengvas,gaivus ir puikiai tinkantis vasarai.Jame yra šviežių aviečių sirupo ,persikų tyrės ir balto putojančio vyno Prosecco .Saldus aviečių sirupas paskęsta dugne ir primena saulėlydį.Tai gėrimas bet kokiom progom !!! Klasikinis itališkas kokteilis  Bellini gaminamas iš baltų persikų tyrės ir sauso balto Prosecco vyno.


2 porcijos
Gaminimui  15 min

Reikės :

200 ml balto putojančio vyno Prosecco
100 ml šviežių persikų tyrės
50 ml šviežių aviečių sirupo


Gaminimas :

1.Nuo persikų pašaliname odelę.Supjaustome gabaliukais ir dedame į trintuvę.
2.Aviečių sirupą galite pasiruošti iš anksto: avietes užpilti cukrumi ir susidariusį sirupą pavirti iki sutirštės.
3.Į aukštas ir siauras taures pilkite persikų tyrę ,o ant viršaus pilkite putojantį  Prosecco vyną.Viską užbaikite ant viršaus pildami aviečių sirupą.

Puoškite persikų skiltelėmis ir mėtomis.Prieš geriant rekomenduoju išmaišyti ,priešingu atveju nuostabus aviečių sirupo saldumas liks dugne.

Gaiviausi linkėjimai,
Rita



2020 m. birželio 2 d., antradienis

Sūrio pyragaičiai su mango užpilu ir šviežiomis uogomis

Jokia šventė nepraeina be skanaus deserto.Vasaros metu,kai yra didelis pasirinkimas sezoninių uogų ir vaisių ,pats tobuliaisias desertas - pyragaičiai.Šiuos pyragaičius patogu valgyti ir jie savo puikia išvaizda labai puošia stalą.


Apie 24 pyragaičių pagrindui :

180 g Gaidelio tipo sausainių
80 g sviesto
50 g rudojo cukraus

Sūrio masei :

400 g Philadelphia tipo sūrio
2 kiaušiniai
50 g miltų
50 g rudojo cukraus
vanilės ekstrakto

Citrusiniam mango užpilui :

1 didelis sunokęs mangas
2 v.š. citrinos sulčių
100 ml apelsinų sulčių
cukraus pagal skonį
1 v.š. krakmolo

Papuošimui :

braškių
šlauogių
aviečių
skaidrios želė vaisiams

Mango užpilo gaminimas :

Pasiruoškite mango užpilą :
Mangą nulupkite ir sutrinkite blenderiu.Apelsinų sultyse ištirpinkite krakmolą ir sumaišykite su mango mase ir citrinos sultimis.Dėkite cukraus pagal skonį.Masę kaitinkite ant silpnos kaitros iki masė sutirštės ir atvėsinkite.

Gaminimas :

1.Sausainius sutrinti iki trupinių ir sumaišyti su tirpintu sviestu ir cukrumi.
2.Į keksiukų formą dėkite popierinius indėklus keksiukams ir į kiekvieną ,po lygiai, suspauskite sausainių trupinių masę.Visa masė netilps , kepsime 2 kartus.Iš viso turi gautis apie 24 vnt.Pagrindą kepiname 10 min. 160 laipsnių temperatūroje.Vėliau ištraukiame ir pilame sūrio masę.


3.Sūrio masei atskirkite trynius nuo baltymų.Atskirai maišykite sūrį ,kiaušinių trynius ir miltus.
4.Gerai išplakite baltymus ir iš lėto įmaišykite į sūrio masę.
5.Išdalinkite pusę sūrio masės į formeles ant sausainių pagrindo.
6. 160 laipsnių orkaitėje kepkite 15-20 minučių.Vėliau viską kartokite, kol  sunaudosite abi sūrio ir sausainių mases.
7.Ant atvėsusių pyragaičių tepkite mango užpilą ir dėliokite uogas.Uogų viršų galite patepti skaidria želė ,kurią paruoškite pagal instrukciją ant pakelio.

Skaniausi linkėjimai,
Rita