2021 m. sausio 17 d., sekmadienis

Tortas "Karamelinė aguona "

 Aguonų ir migdolų lakštai gardinti tirštu citrinų sirupu, pertepti puriu karameliniu sviesto  ir grietinėlės kremu .Priklausomybė šiam tortui  garantuota.Tortas sunkus ,drėgnas ,sotus ir be proto skanus .Suvalgai gabalėlį ir atrodo gana ,bet po keliolikos minučių vėl eini pakartoti. Rekomenduoju visiems mėgstantiems aguonas ,riešutus ir sočius tortus .



Torto forma 21 cm 

Lakštams :

5 kiaušiniai 

1 v. š. cukraus

250 g maltų aguonų mišinio su cukrumi ( naudojau Alvo šventinį aguonų mišinį )

200 g maltų migdolų arba miltų 

1,5 a.š. kepimo miltelių 

žiupsnis druskos 

Kremui:

1 indelis Rududu 

420 g grietinėlės  36 %

200 g sviesto

Sirupui :

200 ml vandens

150 g cukraus

1 citrinos sultys

Lakštų gaminimas :

1.Trynius atskirti nuo baltymų.

2.Trynius plakti su cukrumi iki masė patrigubės.

3.Aguonas sumaišyti su migdolais ir kepimo milteliais.Mišinį sudėti į trynių masę.Viską išmaišyti.

4.Išplakti baltymus.Kad baltymai geriau išsiplaktų įberkite žiupsnį druskos.Baltymus po truputį įveskite į aguonų masę.Maišytuvų nenaudokite ,permaišykite šaukštu.

5.Orkaitę įkaitinkite iki 190 lapsnių.Lakštai kepami po vieną,nes yra labai trapūs.Į formos dugną įtieskite kepimo popieriaus lakštą ir užspauskite.Vienam lakštui apie 4 v.š. tešlos.Tešlą gražiai paskirstykite šaukšteliu ir dėkite kepti.Lakštas yra iškepęs kai iškyla ir truputį paruduoja.Kepame apie 10 , 15 min.Taip iškepkite visus lakštus kiek išeis.Man išėjo penki vienetai.Iškeptą lakštą nuo popieriaus nenulupkite ,palikite atvėsti.Lakštai lipnūs ir trapūs ,elkitės atsargiai.Vieną nuo kito atskirkite kepimo popieriumi.

Kremo gaminimas :

Šis kremas atrodo gana paprastas,bet jo gaminimas reikalauja truputį kantrybės.Neatitaikius produktų temperatūros turėsite ne tolygų kremą ,o sutrauktą masę.Iš bėdos galima naudoti ir tokį kremą ,bet jis yra labai nepatrauklus.Kiek žinau daug kam taip nutinka ,įpatingai su Rafaelo kremu.Taigi :

1.Kambario temperatūros sviestą ir Rududu išplakame į lengvą ir purų kremą.DEDAME Į ŠALDYTUVĄ .

2.Šaltą grietinėlę išplakame ir DEDAME Į ŠALDYTUVĄ.

3.Kai abi masės atvės iki vienodos temperatūros kremus sujunkite.Abi mases, po šaukštą ,iš lėto išsukite.Jeigu abiejų masių temperatūra bus skirtinga,kremas sušoks.Tragedijos nėra,bet norisi kaip geriau.

Sirupo gaminimas :

Geras sirupas nėra visai tas pats kas pasaldinti vandenį ir įpilti citrinos sulčių.Nuo tokio drėkinimo torto lakštai tik ištyžta ir skonis nukenčia.Tokią info radau "Le Cordon Bleu "konditerijos knygoje. Sirupą reikia virti ir tai galite atlikti dieną prieš.Išbandžiau ir tikrai skirtumas yra.Siūlau ir jums nepatingėti ir išbandyti.

1.Ištirpinkite cukrų vandenyje ant aukštos kaitros,švelniai maišant,neužverdant.

2.Kai cukrus ištirps nustokite maišyti ir sirupą užvirinkite.Nemaišykite ,kol virs.Virkite kol  sirupas sutirštės ir dalis vandens nugaruos.Ant pačio galo pilkite citrinos sultis.Atvėsinkite pilnai.

Torto surinkimas :

Tortą surinkinėkite formoje.Forma 21 cm

1.Į torto formos dugną įdėkite tortinį padėkliuką,patepkite šaukštu kremo ir dėkite pirmą aguoninį lakštą.

2.Lakštą sudrėkinkite sirupu,tai atlikite su silikoniniu šepetėliu.Dėkite apie 4,5 šaukštus kremo.Kremą gražiai paskirstykite.

3.Tokia tvarka sutepkite visus lakštus.Viršų aptepkite kremu.Kremo bus pakankamai ,pasilikite jo ir torto šonams aptepti.

Kitą dieną išimkite tortą iš formos ir aptepkite kremu  šonus.Lakštų trupiniams man neliko ,tai naudojau maltus ir skrudintus migdolus,šaukštą aguonų masės ir paprasto biskvito trupinius.Buvo puiku 😊

Puoškite pagal nuotaiką ir fantaziją.Šis tortas skaniausias po 2 dienų.

Skaniausi linkėjimai,

Rita

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą