2013 m. gruodžio 17 d., antradienis

Riešutinis- karamelinis pyragas Kalėdoms

                                                                           
Pyragas puikiai tinks Kalėdinėms dovanoms.Galite išsikepti iš anksto ,nes pyragas turi savybę ilgai galioti.Subrandinti pyragą yra būtina ,nes tik pastovėjęs ir subrendęs pyragas įgauna tikrąjį savo skonį.


Tešlai reikės:     (iš šios tešlos normos išėjo trys 21 cm. skersmens pyragai)

350 g. miltų
200 g. cukraus ( aš dėjau 100 g. )
250 g. sviesto arba margarino
1 kiaušinis
žiupsnelis druskos

Įdarui :              (šio įdaro kiekio pakako trims 21 cm skersmens pyragams )

600 g. riešutų ( miksas  iš lazdyno,migdolų ir  graikiškų )
200 g. cukraus
500 ml. 35 % grietinėlės
100 g. sviesto
4 šaukštai medaus
1 pak. vanilinio cukraus ( dėjau 20 g.)

Gaminimas :

1.Miltus suberiame į didelį dubenį ir burokine tarka sutarkuojame šaltą sviestą.
2.Ant viršaus suberiame cukrų ,druską ir kiaušinį.Originale rašoma ,kad kapoti peiliu ,bet aš greitai suminkiau rankomis.Užtrukau 15  min. :)
3.Tešlą dedame į šaldytuvą valandai ,aš laikiau per naktį.
4.Tešlą padalinau į 3 dalis .Galite kepti ir vieną didelį pyragą 30x35 cm. skardai.Tai labai didelis pyragas ir jeigu norėsite dovanoti turėsite suraikyti,bus ne visai patogu ir gražu .Todėl aš kepiau tris mažus.Jeigu tilps galite kepti kelis iš karto.
5.Formą išklokite kepimo popieriumi.Orkaitę įkaitinkite iki 180* C.
6.Kiekvieną tešlos dalį ruoškite atskirai.Imame vieną dalį tešlos  ir  iškočiojame  3-4 mm storio apskritimą .Iškočiota tešla išklokite formos dugną palikdami  1 cm aukščio kraštelį.  Jeigu taip atsitiks,kad tešla nesikočios,išsklaidykite ją pirštais.Man ši tešla nesikočiojo ,lipo ,trupėjo ,dėl to formuoti pirštais buvo paprasčiau.
7.Gaminame įdarą : 
Ištirpinkite 100 g. sviesto ir suberkite 1 pak. vanilinio cukraus,200 g. cukraus ,sudėkite medų.Maišykite kol  ištirps ir masė pasidarys tąsi.
8.Tuomet supilkite grietinėlę ir maišykite,kol cukrus visai ištirps.Nuolat maišydami kaitiname ant silpnos ugnies iki  sutirštės ir truputį paruduos.
9.Suberkite riešutus ir nenukeldami nuo ugnies maišykite kol masė pasidarys vienalytė.Įdaras turi gautis labai tirštas. ATSARGIAI RAGAUDAMI ,KARAMELĖ LABAI KARŠTA !!! 
10.darą dalinkite į 3 dalis.Vieną dalį sukrėskite ant paruoštos tešlos , išlyginkite paviršių  ir dėkite į  įkaitintą orkaitę  apie 35-40 min..
11. Nesudeginkite !!! Stebėkite ,kad karamelė per daug neparuduotų.
12.Taip paruoštus iškepkite visus pyragus.Atvėsiname,suvyniojame į popierių,dedame į maišą ir laikome kelias dienas sausoje ir vėsioje patalpoje. Kilo klausimų koks tai turėtų būti maišas ? Popierinis,polietileninis-jokio skirtumo.Kantrybės laukiant,o tai yra labai sunku .Siūlau pyragą paslėpti kuo toliau .Gražaus ir malonaus Kalėdų šventės laukimo !!!







įdaro šaltinis : Konditerijos enciklopedija
tešlos šaltinis čia

20 komentarų:

  1. Sveiki, atsiprašau netyčia ištryniau paskutinį komentarą.Kas klausėte dėl įdaro kiekio ,tai taip įdaras trims 21 cm pyragams.Sėkmės :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki, ar nesuges jeigu stovės 3sav?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki , čia ne naujiena :) Daugelio išbandytas ir patikrintas pyrago receptas ;)

      Panaikinti
  3. Pyrago autorė štai ką rašo : ''Esu pamiršusi gabalaitį porai mėnesių..radau, apsidžiaugiau, sutriauškiau su kava su malonumu ir tikrai neapsinuodyjau :))))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveiki, o jam nieko neatsitiks jei tas kelias dienas stoves kambario temperaturoje? Neturiu kur laikyti kad butu vesu. Nebent balkone, bet ten dregna.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, tikrai nieko neatsitiks.Balkone tikrai netinka ,reikia sausai .Sėkmės :)

      Panaikinti
  5. Dar vienas klausimas ;) mase tai pasidarysiu is karto trim. O kepsiu viena po kito. Ar kol ateis eile kepti paskutiniajam, ar mase nesustings, kad nebeiskrapstysiu jos is indo. Aciu uz atsakyma ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. sveiki , nelabai supratau klausimo ;) vieną gabaliuką iškočiojate ,dedate į formą ir kepate .Iškepus kočiojate kitą ,kam visus iš kart kočioti ? čia jau elementarūs dalykai ,gal reikėjo geriau vieną didelį kepti ,jums būtų paprasčiau ,sėkmės :)

      Panaikinti
  6. Man reikia triju pyragu ;). Del teslos viskas aisku, as klausiau del idaro mases, nes pagal recepta tai suprantu as ja iskarto padarysiu trim pyragams. Tai kol ateis eile kepti treciajam pyragui, ar ta mase man nesustings? Ar kiekius man isdalinti i tris dalis ir daryti idara geriau tris kartus kai jau kepsiu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, taip greitai nesustings tikrai:) Įdaras sukietėja tik po kepimo. O jeigu taip nutiktų ,kad sustings tik paruoštas ,tai truputį pašildykite.Tikrai neverta vargti ir atskirai kiekvienam pyragui ruošti įdarą.

      Panaikinti
    2. Dar vienas klausimas :D tikiuosi kad paskutinis :D nes jau ryt kepsiu. Ar riesutus kaip nors apdorojot? Pvz lazdynu riesutus nulupti siek tiek pakepinus, migdolus irgi nulupti luobeles nuplykius karstu vandeniu. Ačiū už atsakymą ;)

      Panaikinti
    3. Riešutų apdoroti nereikia ,bet jeigu jums yra toks noras galite ;) Na tikiuosi viskas pavyks :)

      Panaikinti
  7. sveiki, o ka daryti, jei idaras man nesigavo toks tirstas, kaip turetu buti.. ? :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. sveiki, o ką darėte ne taip ? jeigu viską dėjote pagal receptą turėjo gautis .Gal per mažai virėt ,o gal grietinėlę liesą dėjote ,žodžiu kažką darėte ne taip ,nes mano ir kitų daugybę kartų keptas pyragas ,nebuvo ,kad nesigautų.Vis tik manau nusiminti neverta ,dėkite kepti ,turi sutvirtėti.

      Panaikinti
  8. Labai labai skanus pyragas! Ačiū Jums!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sveiki, norejau paklausti ar saltas sviestas turi kazkokios itakos konsistencijai? ar galima butu naudoti kambario temperaturos ir issukti su miltais virtuviniu kombainu? Dekoju

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,sviestas turi buti saltas ir tik saltas.Isivaizduokite kaip reiketu dirbti su patirpusiu teslos gabalu ?Ir kuo mazesnis ranku kontaktas su tesla tuo kokybiskesnis pyrago pagrindas.

      Panaikinti