2013 m. liepos 6 d., šeštadienis

Svajonių Medutis


Kiekvienas receptas turi savo paslapčių.Ne išimtis - jau klasika tapęs Medutis. Mano Medutis - iš kelių receptų.Po kelių bandymų pavyko susikurti savo skonio tortą.Drėgnas, minkštas,purus, su apelsinų skonio natele, toks mmmm...   Man patinka ,kad tešlos nereikia kočioti ar pjaustyti biskvito. Lakštai iškepa labai greitai ir yra gražūs ir lygūs. Iškeptus lakštus galima laikyti ilgai , tik reikia  atskirti  popieriumi ,kad nesuliptų ir uždengus laikyti sausai.



Lakštams :   ( iš šios normos išėjo 7  lakštai)
100 g cukraus
200 g natūralaus medaus
3 šaukštai 30 % grietinės ( ši grietinė skirta tešlai )
200 g sviesto
3 kiaušiniai
2,5 a.š. nugesintos sodos (  acto arba rūgščios grietinės )
miltų tiek kad , būtų panašiai  grietinės tirštumo

Kremui :
500 ml. 30 % grietinės
500 ml. 40 % grietinės
 cukraus pagal skonį ,biskvitai saldūs tai cukraus daug nereikia
1 citrinos sultys
1 apelsino nutarkuota žievelė ( be baltos dalies )
apie 30 g. želatinos ( maždaug 3 šaukštai )
apelsinų sulčių  želatinos brinkinimui

Šonams ir viršui :
2 biskvitų trupiniai
200 g. 40 % grietinės
cukraus pagal skonį
keli šaukštai citrinos sulčių


1.Skirtingai nei kituose medaus torto receptuose ,šiame kaitiname tik medų .Dedame medų į puodelį ir kaitiname kol pradės kunkuliuoti .Po 5-7 min. medus patamsės.
2.Dedame sviestą .Ištirpusį sviestą ir medų išmaišome ir dedame į šoną atvėsti.
3.Kiaušinius ir cukrų išplakame iki putų .
4.Toliau į išplaktą kiaušinių masę po truputį plakdami pilame medaus ir sviesto masę, dedame grietinę ir  nugesintą sodą.Sodą geriausiai gesinti actu.
5. Po truputį sijodami pilame miltus ir maišome .Turi gautis maždaug grietinės  tirštumo tešla. Jeigu padauginote miltų įdėkite dar kelis šaukštus grietinės.
6.Uždenkite tešlą plėvele ir dėkite brandinti į šaldytuvą iki 12 val.
7. Išėmus tešlą iš šaldytuvo palaikome kambario temperatūroje kol sušils. Jeigu jums sunku tiek išlaukti kepkite iš nebrandintos tešlos.
8.Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių.
9.Imkite 24 cm. skersmens torto formą ,atsegame šonus ir ant pado tiesiame kepimo popieriaus lakštą.Užspaudžiame tortinės šonus.Popierius nejuda ir yra patogu tepti tešlą.Dedame apie 2 v.š  tešlos ir plonai tepame silikoniniu teptuku arba šaukštu. Kuo ploniau tepsite ,tuo bus skanesni lakštai  :) Su silikoniniu teptuku patogiau ,nes galima  tešlą ištepti labai plonai.
10.Dedame į orkaitę ir kepame apie 7-10 min. iki auksinės rudos spalvos.Žiūrėkite ,kad nesudegtų . Kuo plonesni lakštai ,tuo greičiau iškeps.Gerai jeigu turite 2 formas ,tuomet vienu metu iškeptumėte iš kart 2 lakštus.
11. Iškepusį lakštą išimkite ir klokite kitą popieriaus lapą. Galite naudoti tuos pačius lapus. Pravėsusį lakštą nuimame. Jeigu kartais sugadinote popierių ar per daug prikepė keiskite švariu.Tokiu būdu iškepame visus lakštus kiek išeis.Man išėjo 7 lakštai.
12.Kremui išbrinkiname želatiną. Imame tris kart daugiau vandens arba apelsinų sulčių nei želatinos.
13.Kambario temperatūros grietinę truputį paplakame ,bet visai  neišplakame ,pilame cukrų ,citrinos sultis , nutarkuotą  apelsino žievelę.Ragaujame ir jeigu trūksta saldumo ar rūgšties pridedame.
14.Plakdami pilame ant garų vonelės ištirpintą želatiną .Išplakę kremą statome  į šaldytuvą ,kad truputį apstingtų . Tokiu būdu bus neišbėgę sluoksniai.
15.Jeigu tortą puošite trupiniais ,tai atidėkite  2 lakštus ir padžiovinkite.Padžiovintus dėkite į smulkintuvą ir sutrinkite iki trupinių.
16.Lakštus pertepkite  kremu .Viršutinis sluoksnis turi būti kremo.Kremą prieš sluoksniavimą padalinkite   lygiomis dalimis.Aš sunaudojau 5 lakštus.Galite pridėti žele gabaliukų arba vaisių.Tortą reikia kelias valandas palaikyti kambario temperatūroje, tik po to dėti į šaldytuvą .Kad atskleistų savo skonį Medutis turi subręsti.Šviežiai pagaminto valgyti nereikėtų. Vieną dieną kepame lakštus , kitą  pertepame,o trečią puošiame ir valgome.
17.Šonams ir viršui išplakame grietinę su cukrumi ir citrinos sultimis. Aptepame torto šonus , viršų ir apibarstome trupiniais. Puoškite pagal savo fantaziją ir skonį . Skanaus !!!





23 komentarai:

  1. Sveiki, pries kiek laiko galima issikepti biskvitus? noreciau pabandyti pasidaryti sventems, tik galvoju ar ne per anksti lakstus kepti? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Recepte rasoma: - Biskvitus galite išsikepti iš anksto ,jie gali stovėti ilgai ,tik reikia vieną nuo kito atskirti popieriumi ,kad nesuliptų ir uždengus laikyti sausai.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oi, kazkaip praleidau si sakini skaitydama... :( kokia geda :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Atleiskite ,nepamačiau jūsų komentarų .. jeigu kepsite parašykite ar patiko :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveiki,norejau pklausti o dirbtinis medus netinka tik naturalus turi buti?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveiki, dirbtinis medus tinka ,bet jį reikia tik pašildyti ,kad sviestas tirptų ,bet nekaitinkite ,nes jis ir taip tamsus ,to užtenka biskvito spalvai :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveiki,sutepiau as meduti tik va kyla klausimas ar tuos 2 lakstus kur liko trupiniams reikia paskrudinti ar taip sutrupinti?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sveiki ,nereikia skrudinti ,spalva ir taip graži ,aš sutarkavau ir pertryniau per sietelį :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Gyvenu anglijoj ir nerandu pirkti 40proc riebumo grietines.Jei grietine visa 30proc naudosiu ar pasikeis kazkas nuo to?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Ausra Sidabre , jau turbūt išbandėte ? nemanau ,kad kažkas pasikeis,bent jau skonis tai tikrai nenukentės ;)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Dar gyvenime nebuvau iskepus tobulesnio skonio deserto, omeny turiu biskvitus. PAGARBA Ritai

    AtsakytiPanaikinti
  12. Parasykit prasau kiek mazdaug miltu gramais ar saukstais reikia ? Man visada sunku nustatyti ta groetines tirstumo tesla :s

    AtsakytiPanaikinti
  13. 150-200 g. turi gautis tepama tešla ,nes labai tirštos neužtepsite :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Kepiau pagal Jusu recepta. Bandziau daryti grietines tirstumo tesla, tai po sesiu valandu saldytuve ji buvo daugiau panasi i sviesto tirstuma nei i grietines :) kita kart jei darysiu paliksiu skystesne. isejo 6 blynai, nes pirmaji per storai paskirsciau, todel palikau ji trupiniams. Kazka pridirbau su kremu - supylus zelatina kremas truputi pasidare lyg su gumuliukais, bet nelabai ryskiais, nezinau ar cia taip turi but, bet skonis nieko. Palikau saldytuve, ragausim ryt. beje, pries tepdama krema biskvitus sulaisciau citrinos sultimis maisytomis su medum,nes biskvitai atrode sausoki o kremas pradejo stingti pakankamai greitai.

    AtsakytiPanaikinti
  15. aussta, tešlos konsistencija turi būti tepama ,tirštos tešlos gi neužtepsite ar ne taip ?tai ir darote tešlą tokio tirštumo ,kad galėtumėte tepti :) kiek suprantu per daug sutirštinote tešlą .Toliau blynus kiek supratau iškepėte per storus ,dėl to blogai gėrėsi kremas ,torto laistyti nebūtina ,bet jeigu storoki gavosi nieko tokio ,skonio nesugadins ;) Kremui grietinė turi būti kambario temperatūros ,dėl to galėjo gautis gumuliukai ,arba per daug atvėsinote želatiną ,pilant želatiną reikia plakti ir pilti silpna srovele.Na tikiuosi ,kad skonis nenuvils ,nes šiam tortui abejingų nėra ;) Laikykitės mano aprašymo ir viskas gausis puikiai ,sėkmės ir kantrybės :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. biskvitus kepaate formeleje ar paprastai

    AtsakytiPanaikinti
  17. Aciu uz recepta, stai mano rezultas ir keli pastebejimai:
    http://www.supermama.lt/forumas/index.php?act=ST&f=98&t=893069&st=144#entry67692159

    AtsakytiPanaikinti
  18. Norejau paklausti,kaip nulupti ta blizgia plevele nuo biskvitu,ar butina?

    AtsakytiPanaikinti
  19. Nėra būtina ;) plėvelė labai lengvai nusiima tiesiog pirštais .Aš ją visada padžiovinu ir sunaodoju trupiniams .Galite to ir nedaryti .

    AtsakytiPanaikinti
  20. Rita, prie teslai skirtos grietines, patikslinkit, kad ji reikalinga gesint sodai, nes paciam aprasyme ji kazkur 'dingsta' ir man pvz buvo neaisku kur ja det, tik veliau 'dasilo':) tesla saldytuve jau brinksta, ziuresim kas gausis. P.s. as soda pakeiciau kep.milteliais, tikiuos nieko nepasikeis..:)

    AtsakytiPanaikinti
  21. Viktorija , 3 šaukštai grietinės skirti ne sodai gesinti ,o tešlai ;)

    AtsakytiPanaikinti