2018 m. vasario 6 d., antradienis

Šaltiena

Labai seniai gaminau šaltieną.Kiek atsimenu, šaltieną nuo seno gamino mano močiutės ir tėvai.Turbūt nebuvo nei vienos šventės be šio patiekalo.Nors šaltiena nuo seno buvo šventinis lietuviškas patiekalas ,bet yra plačiai paplitusi  Rytų ir Šiaurės Europoje.Kai kurie užsieniečiai  išvydę šį patiekalą tampo pečiais ,keista jiems ,o dar kai sužino,kad kiaulės kojos čia vaidina svarbią rolę 😉 Vietoje kiaulės kojų tiks ir ausys ar kiaulės galva .Tik kartą gaminant šaltieną su  galva ir ausimis ,ji man nesustingo.Turėjau dėti želatino.O va su kojytėm -  garantuota.Aš kaip visada noriu mažiau kaloringo patiekalo,jeigu tai įmanoma.Vietoje kiaulienos šmoto dėsiu jautieną ,kuri pastaruoju metu nuolatos karaliauja mano virtuvėje.Morkų galite dėti ,bet atminkite , kad  galiojimas trumpės,nes morkos duoda rūgimą.Jeigu verdate nedidelį kiekį dėkite morkų,nes spalvytė bus gražesnė ir skaniau.


Reikės :

2 kiaulės kojos
apie 1 kg jautienos ( dėjau  kulninę )
pipirų žirnelių
lauro lapų
svogūno galva
kelios skiltelės česnako
5-6 morkos

Gaminimas :

1. Mėsą nuplauname ir užkaičiame.Verdame iki užvirimo .Susidarius putoms išpilame gerai nuplauname ir dar kartą užkaičiame.Vandens turi būti tiek,kad pilnai apsemtų mėsą.Virimo metu pildyti vandens negalima.
2.Dedame pipirus,laurus,druską .Verdame ant silpnos ugnies labai ilgai.Po valandos sudedu visą svogūną ir nesmulkintas česnako skilteles.Morkas dėkite prieš pabaigą,nebūtina jų virti 2 -3 valandas.Svogūną  ir česnaką išgriebkite jiems dar nesusileidus.Visą savo skonį jie bus atidavę sultiniui.Virkite tol kol mėsa išsiners nuo kaulų.
3.Mėsai išvirus išgriebkite ir atvėsus išrinkite kaulus ,susmulkinkite ir išdalinkite į indelius.Sudėkite pjaustytas morkas.
4.Sultinį nukošiame ir dar kartą užverdame.Išpilstome į indelius ant mėsos.Atvėsus laikome šaldytuve.
Tiekite su virtomis bulvėmis,juoda duona,kaip tik mėgstate.Vieni šaltieną valgo su  krienais ,česnaku ar net, teko matyti, actu.Man ji skaniausia su krienų ar pomidorų padažu .Acto mano virtuvėje būna tik labai retais atvejais.

Skanaus !!!



2018 m. vasario 3 d., šeštadienis

Keptas karpis su karamelizuotais svogūnais

Aš karpio neįsivaizduoju kitaip valgomo nei su svogūnais  ir pomidorų pasta arba padažu.Tai toks tradicinis patiekalas, kuris gaminamas dažno iš jūsų virtuvėje.Taip paruoštas karpis turi vienintelį trūkumą - jo visada būna per mažai.Tikrai prie  kepto keptuvėje karpio nereikia jokių ypatingų salotų ar mandrų garnyrų.Karpis,kepti svogūnai ir bulvės-gali užsimerkti ir murkti kaip skanu 😋 Sutinkate ? Šiandien prie karpio svogūnus truputį karamelizavau pagal receptą ČIA .

Reikės :

2 vnt. karpio file  ( apie 1,3 kg )
4 didelės skiltelės česnako
5 pipirų mišinio
druskos
miltų
aliejaus kepimui

5 dideli svogūnai
2 v.š. pomidorų pastos
1 v.š. cukraus ( dėjau truputį daugiau nei pusę)
3 lauro lapai
aliejaus kepimui





Gaminimas :

1.Karpio file supjaustome ir ištriname smulkintų česnakų ,pipirų ir druskos mišiniu.Paliekame pastovėti bent pusvalandį.Aišku kuo ilgiau tuo geriau.
2.Nuvalytus svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais.Man labai plonai neišėjo,bet rezultate gavosi neblogai.
3.Keptuvėje įkaitinkite aliejų ,dėkite svogūnus,sutrupintus lauro lapus,cukrų ir maišant kepinkite 15 min. ar ilgiau.Liepsna vidutinė,nesudeginkite.Svogūnai turi gražiai paruduoti.
4.Į keptuvės vidurį,patraukę svogūnus,dėkite pomidorų pastą.Kepinkite 1-2 min. iki karamelizuosis.
5.Išmaišykite,uždenkite dangtį ir dar 1 min pakaitinkite.Atvėsinkite.
6.Nuvalykite bulves ir užkaiskite.Kol iškepsite karpį,bulvės bus išvirę ir galėsite tiekti vienu metu.
7.Karpio gabaliukus apvoliokite miltuose ir dėkite odele žemyn į  įkaitintą aliejų kepti.Kepame iki gražiai apskrus abi pusės.
Karpis skanus ir karštas ir šaltas.Skanaus !!!



2018 m. vasario 2 d., penktadienis

Užkandis su tunu

Toliau naikinu konservuoto tuno atsargas 😋 Greitai pagaminama užtepėlė yra tikrai labai skanus  užkandis ar net pusryčių stalo patiekalas.

Gaminimui 30 min.
5 asmenims
Reikės :

1 indelio konservuoto tuno savo sultyse
kelių v.š. konservuotų kukurūzų
kelios juodosios alyvuogės
pusė ilgavaisio  agurko
kietai virto kiaušinio ( nebūtina )
svogūnų laiškų pluoštelio arba raudono svogūno
šv.krapų
2 a.š. Dijon garstyčių grūdeliais
graikiško jogurto arba majonezo
citrinos sulčių
maltų pipirų


Gaminimas :

Smulkiai supjaustykite agurką,skystį nuvarvinkite.Susmulkinkite alyvuoges ir svogūnų laiškus.Į dubenį dėkite nuvarvintą tuną,agurkus,svogūnų laiškus,nuvarvintus kukurūzus,alyvuoges,sutarkuokite kiaušinį.Toliau dėkite jogurtą arba majonezą,įspauskite citrinos sulčių,dėkite garstyčias ,pipirus ir viską išmaišykite.Barstome smulkintais krapais.Ragaukite ir skaninkite pagal poreikius.Užtepėlę tiekite atskirai su skrudinta duona.

Skanaus !!!





2018 m. vasario 1 d., ketvirtadienis

Sluoksniuotos tešlos pyragas su tunu

Rašau receptą ir galvoju,kad produktų sąrašas išėjo ne toks jau ir trumpas.Bet šis pyragas gimė iš to ką turėjau šaldytuve ir šaldiklyje.Tuno konservus gavom dovanų iš Norvegijos, šparaginės pupelės šaldytos iš mano daržo,sluoksniuota tešla  ilsėjosi jau senokai,džiovintų pomidorų užtepėlę dažnai gaminu ir jos visada turiu šaldytuve.O visus kitus produktus tikrai turite.Pavyko tikrai skaniai ir gražiai.Beje, šaltas pyragas man skanesnis.

Gaminimui : 120 min.
6-8 valgytojams


Reikės :

4 lapeliai sluoksniuotos tešlos ( pakuotė 500 g kurioje yra 5 lapeliai )
2 indeliai tuno savo sultyse po 180 g ( būtų užtekę 1,5 indelio )
3 didelės morkos
2 dideli svogūnai
3 skiltelės česnako
2 kietai virti kiaušiniai
1 kiaušinio aptepimui
šparaginių pupelių
džiovintų pomidorų užtepėlės arba pomidorų padažo ( užtepėlės receptas čia )
druskos
maltų pipirų
sezamo sėklų viršui pabarstyti
sviesto kepinimui

Gaminimas :

1.Morkas sutarkuokite,svogūnus supjaustykite ,česnako skilteles išspauskite ir viską pakepinkite ant sviesto.Gardinkite pipirais,dėkite druskos.Palikite atvėsti.
2.Nuo tuno nuvarvinkite skystį.
3.Kiaušinius sutarkuokite.
4.Atitirpinkite tešlą .Pasitieskite kepimo popieriaus lakštą.Tešlos lapelius pakočiokite tiesiai ant kepimo popieriaus,kad  būtų platesni .Sudėkite kraštelius vieną ant kito ir dar truputį pakočiokite kol sulips.Tai padarysite labai lengvai.Su kepimo popieriumi lengvai perkelsite į kepimo skardą.Naudokite kepimo skardą,nes pyragas didelis.
5.Išilgai per vidurį ištepkite pomidorų užtepėlę, dėkite daržovių masę be skysčio,dėliokite šparagines pupeles,ant viršaus tuną ir kiaušinius.Galite pabarstyti žalumynų.


6.Šonuose padarome apie 1 cm įpjovas ir formuojame pynę.Tai esu dariusi , kai kepiau Picos pynutę.Galite pažiūrėti.


7.Viršų aptepkite plaktu kiaušiniu ir pabarstykite sezamų sėklomis.


8.Kepkite 190 * C  temperatūroje apie 30-40 min.Kepimo laikas priklauso nuo orkaitės tipo.Stebėkite pyragą .Ką tik iškepto nepjaukite,leiskite bent 10 minučių pastovėti kambario temperatūroje.Pyragas tikrai didelis .
Skanių akimirkų !!!





2018 m. sausio 27 d., šeštadienis

Kepti kukurūziniai viščiukai

Pats skaniausias paukštienos atstovas 😋 Burnoje tirpstanti sultinga mėsytė ,patys nuostabiausi linkėjimai iš Prancūzijos.Tikrai rekomenduoju nors kartą pasimėgauti šiuo delikatesiniu patiekalu.


Gaminimui 60 min. (be marinavimo )

Reikės :

kukurūzinių viščiukų  ( 1 vnt. 500-600 g )
česnako
lauro lapų
kmynų
pipirų mišinio
druskos
cukraus
aliejaus
bulvių garnyrui
mėgstamų daržovių

Gaminimas :

Česnaką sukapokite arba išspauskite.Lauro lapus sutrupinkite ,dėkite likusius prieskonius ir žiupsnelį cukraus.Druskos pagal poreikius.Viščiukus išlaisvinkite nuo surišimų ir gerai įtrinkite prieskonių mišiniu.Palikite per naktį marinuotis.Jeigu neturite laiko pakaks 2 valandų.
Dėkite kepti į 180 * C  įkaitintą orkaitę  apie 50 min.Prieš pabaigą aptepiau barbekiu padažu ir dar kokias 5 minutes pakepam.Tiekiame su bulvėmis ir mėgiamomis daržovėmis.

Skanaus !!!





2018 m. sausio 26 d., penktadienis

Tiršta vištienos sriuba su sūriu ir pievagrybiais

Skani,soti ir tiršta vištienos sriuba yra tai ko mums reikia tokiu darganotu oru.Labai švelnaus skonio .Bulves sriuboje pakeičiau makaronais.Makaronai iš kietagrūdžių kviečių nudažyti natūraliai su špinatais,ciberžole,burokėliais,morkomis ir net kalmarų rašalu.Labai skanūs.


Gaminimui apie 50 min
5 porcijos

Reikės :

5 vištienos blauzdelės
sauja makaronų
2 morkos
200 g pievagrybių
1 svogūnas
2 skiltelės česnako
lapkotinio saliero stiebas
poro
krapų
sviesto kepinimui
druskos
3 v.š. natūralaus skonio tepamo sūrelio ( žiūrėkite riebumą ir sudėtį ,rinkitės liesesnį )


Gaminimas :

1. Į puodą pilame vandens ir užkaičiame blauzdeles.Užvirus nupilame vandenį ir nuplauname vištieną.Toliau dedame atgal į švarų puodą ir pilame apie 1,5 l vandens.Druskos pagal poreikius.Verdame apie 20-25 min. kol suminkštės.
2.Kol blauzdelės virs susmulkinkite pievagrybius,svogūną,česnaką,sutarkuokite morkas, supjaustykite salierą ir nedidelį porą.Viską pakepinkite ant sviesto .
3.Išvirusias blauzdeles nukaulinkite , pašalinkite odą ir susmulkinę dėkite atgal į sultinį.
4.Į puodą su sultiniu sudėkite kepintas daržoves ir virkite 10 min. Toliau dėkite makaronus.Virkite tiek minučių kiek nurodyta ant makaronų pakuotės.
5.Pačiame gale dėkite sūrį ir gerai išmaišykite.Barstykite smulkintais krapais.

Skanių akimirkų !!!




2018 m. sausio 21 d., sekmadienis

Brokolių užkepėlė

Puikus garnyras tinkantis beveik prie visko .Pagaminsite labai greitai , o skonis bus puikus.


Reikės :

Brokolių
parmezano sūrio
riebios grietinėlės
prieskonių
druskos


Brokolius apverdame 3 min. pasūdytame vandenyje.Nupilame vandenį ir nuvarviname.Kepimo indą patepame sviestu,dedame brokolius ir užpilame grietinėlės ir tarkuoto parmezano mišiniu.Barstome mėgstamais prieskoniais.Orkaitė 200 * C ,  kepame 15 min..Galite ir iki apskrudimo.Tiekiame karštą.

Dorada kepta orkaitėje įdaryta daržovėmis ,receptas čia. Morkos,svogūnai,česnakai pakepinti ,dėta prieskonių,pomidorų pastos ir prikimšta į doradas.

Čili  sriubos receptas čia



2018 m. sausio 18 d., ketvirtadienis

Greitas būdas paruošti naminę Latte kavą

Naminei Latte kavai paruošti tikrai nereikia brangių kavos aparatų ar kažkokios specialios technikos. Internetas mirga įvairiais Latte paruošimo būdais.Na ką gi išbandžiau ir aš 👀 Patiko,skanu kaip pirmam kartui išėjo neblogai.Rekomenduoju visiems .


Produktų kiekis pagal puodelio dydį.

Reikės :

riebaus pieno
kavos be tirščių
kavinuko su sieteliu
cukraus pagal poreikius


Gaminimas :

Užkaitiname pieną ir pilam į kavinuką su sieteliu.Uždengiame sietelį ir keletą kartų paplakame spausdami pirmyn ir atgal.Nepersistenkite ,tai nutinka labai greitai.Pieno apimtis padidėja 2-3 kartus.Pilame pieną į puodelį ir užpilame karšta kava be tirščių.Idealu jeigu puodelis bus stiklinis.Saldiname pagal poreikius ir mėgaujamės.
Čia  galite pažiūrėti VIDEO  pagal kurį gaminau.Puiki idėja,ačiū 👌


2018 m. sausio 16 d., antradienis

Befstrogenas pagal V. Pochliobkiną

Tinkamai pagamintas befstrogenas yra nerealaus skonio.Turbūt jo atsiradimo istorijos geriau neaprašysiu ,nei recepto šaltinyje Su šaukštu aplink pasaulį .Ačiū už receptą 😊 Befstrogenas gaminamas daugelyje šalių ir turi daug variantų.Patys populiariausi - su pomidorų pasta ,kuris dažniausiai gaminamas Rusijoje ir Rytų Europoje iš dalies Skandinavijoje, ir su grybais ir garstyčiomis kuris populiaresnis JAV ir Vakarų Europoje.Rusijos kulinarijos autoritetas Viljamas Pochliobkinas ( 1923-2000)  surinko ir ištyrinėjo daugybę medžiagos apie grafo A.G.Stroganovo (1795-1891) namuose gamintą patiekalą ,pateikė savo befsrogeno versiją.Pagal jo receptą befstrogenas tiesiog tirpo burnoje.Originalus receptas nėra išlikęs.Gaminant befstrogeną svarbu išsirinkti tinkamą mėsą ir jos neperkepti.Befstrogenui gaminti naudojama jautienos išpjova.


Reikės :

500 g jautienos išpjovos ( naudojau brandintą )
1-2 svogūnai
2 v.š. kvietinių miltų
2-3 v.š.lydyto sviesto mėsai ir svogūnams apkepti
4 v.š. riebios grietinės 40 %,nes liesą gali sutraukti
1-2 v.š. pomidorų pastos
100-200 ml  sultinio arba virinto vandens
druskos
grūstų juodų pipirų
bulvių fri patiekimui
raugintų agurkų arba pomidorų


Gaminimas :

1.Jautienos išpjovą supjaustome 0,5 cm storio riekelėmis ,skersai raumenų.Lengvai pamušame ir supjaustome ilgomis siauromis juostelėmis.
2.Mėsos juosteles apvoliokite miltuose,perteklių nupurtykite.Svogūnus supjaustykite itin plonais pusžiedžiais .Keptuvėje labai gerai įkaitinkite sviestą ir dėkite svogūnus.Svogūnai turi uždengti keptuvės dugną.Ant viršaus dėkite jautieną.Keptuvę uždenkite ir ant didelės kaitros kepkite 1,5-2 min. ,tuomet atidenkite,išmaišykite ir atidengę kepkite 1-2 minutes.Mėsa turi papilkėti ir imti blizgėti.Apkepinant mėsą sūdyti nereikia.
3.Kol kepa mėsa atskirame inde sumaišykite grietinę,pomidorų pastą ir sultinį/vandenį.Mėsai papilkėjus pilkite grietinės mišinį .Išmaišykite,lengvai pasūdykite ir įberkite pipirų pagal skonį.Kaitrą mažiname iki minimumo ,uždengę troškiname apie 10 min.Per tą laiką padažas turi sutirštėti,o mėsa ir svogūnai suminkštėti.
4.Naudojau brandintą išpjovą ir jinai buvo paruošta per 10-15 min. minkštutėlė.Visa befstrogeno sėkmė priklauso nuo jautienos kokybės.Tai jeigu jau susiruošėte gaminti,nepagailėkite pinigų gerai jautienai.Tiekite karštą su karštomis fri bulvėmis,raugintais/marinuotais  agurkais,pomidorais.Skaniausias ką tik pagamintas.

Skanių akimirkų !!!


2018 m. sausio 15 d., pirmadienis

Konkursas !!!

     Konkursas !!!

Šąlant orams - kyla noras skaniai pavalgyti 😋 O,kad gaminti būtų smagiau su bičiuliais   Prijuostės "Namų Madam''  skelbiame konkursą  😊  Konkurso metu galėsite laimėti puošnią Prijuostės ''Namų Madam'' prijuostę.Tokios ir aš labai norėčiau.😍 Konkursas vyksta mano puslapyje  Facebook   Skanu,gražu ir su meile .

Sąlygos :

👉 Pamėgti  puslapį Facebooke Skanu,gražu ir su meile..
👉 Pamėgti   puslapį  Facebooke Prijuostės ''Namų Madam''
👉 Pamėgti ir pasidalinti VIEŠAI Facebooke konkurso nuotrauką
👉 Komentaruose po  NUOTRAUKA  parašyti savo firminio patiekalo pavadinimą.Galite ir foto.

Viena laimingoji įvykdžiusi VISAS konkurso sąlygas bus paskelbta Vasario 16 dieną.
Sėkmės !!!

2018 m. sausio 10 d., trečiadienis

Orkaitėje keptos dorados su daržovėmis

Daug liaupsių apie doradą prisiklausiusi ,nusprendžiau ir aš ją įsileisti į savo virtuvę. Paruošimas nereikalauja daug laiko ,svarbu žuvį neperkepti ir pasirinkti tinkantį garnyrą.Kuo paprasčiau ,tuo geriau.Peržiūrėjusi daug receptų ir nuotraukų ,pastebėjau,kad  doradą rekomenduojama kepti su galva.Vieniems tai atrodo neestetiškai, o man tai netrukdė.Kadangi kepiau 6 doradas ,visos daržovės kartu  netilpo.Teko dėti į atskirą skardą.Tikrai labai skanu 😋



Reikės :

doradų ( pirkau išvalytas ir skrostas)
druskos
prieskoninių žolelių mišinio tinkančio žuviai
česnako
pipirų
aliejaus daržovėms
pasirinktų daržovių garnyrui


Doradas nuvalome ,įpjauname įstrižai ir apibarstome prieskoniais,česnaku.Česnako skilteles galite sutraiškyti.Pjaustytas citrinos riekeles galite įdėti į įpjovas.Nepamaišys ir keli gabalėliai sviesto.Nepamirškite ištrinti prieskoniais ir dorados vidaus.Palikite marinuotis bent 30 min. ar ilgiau.
Daržoves aptepame aliejaus ir prieskonių mišiniu.Žuvį dedame į kepimo skardą ,aplink išdėliojame daržoves ir kepame 200 * C įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes.Tiekite su bulvėmis arba kitokiu jūsų mėgstamu garnyru.Jeigu kartu tieksite bulves,jų kepti kartu nedėkite,nes jos per tiek laiko neiškeps ir liks žalios.O žuvies kepti ilgiau nepatariu,nes perkepsite.

Skanaus !!!



2018 m. sausio 9 d., antradienis

Pupelių sriuba su frikadelėmis

Šąlant orams norisi šilto ir jaukaus maisto.Sriuba visada geras pasirinkimas,nes šilta,skanu ir sotu.Jeigu norėsite greitesnio sriubos paruošimo būdo naudokite konservuotas pupeles.



4 porcijos
gaminimui 50 min.

Reikės :

250 g pupelių
4 bulvės
2 morkos
1 svogūnas
2 česnako skiltelės
lauro lapų
druskos
300 g jautienos faršo su prieskoniais ( česnakas,svogūnas,pipirai,kiaušinis,druska,avižiniai dribsniai arba batono riekelė)
grietinės
žalumynų


Gaminimas :

1.Iš vakaro užmerkiame pupeles.Kitą dieną verdame pupeles kol šios taps minkštos.Virimo laikas priklauso nuo pupelių rūšies.
2.Pasiruošiame puodą sriubai virti.Tame pačiame puode ištirpiname gabalėlį sviesto ir pakepiname smulkintą svogūną ir česnaką,morkas.
3.Toliau dedame smulkiai pjaustytas bulves,dedame lauro lapą ir pilame vandens .Vandens pagal poreikius .
4.Sriubai užvirus iš paruošto faršo formuojame frikadeles ir dedame į puodą.Verdame apie 30 min.Po to sudedame virtas pupeles ir paverdame dar 10 minučių.Tiekiame su grietine ir žalumynais.

Skanaus !!!


2018 m. sausio 7 d., sekmadienis

Virtiniai su bulvių ir jautienos įdarais

Mano mėgstamos minkštos ,elastingos ir nelimpančios virtinių tešlos receptu jau dalinausi ČIA .
Šiems virtiniams dariau 2 skirtingus įdarus.Vienas mano labai mėgstamas su bulvėmis ir varške,kitas su malta brandinta jautiena.

Bulvių ir varškės įdarui :

Virtų sutrintų bulvių
kepintų svogūnų
kepintos šoninės ( pagal poreikius)
varškės
druskos

Jautienos įdarui :

brandintos jautienos faršo
svogūnų
česnakų
pipirų
druskos
kiaušinio

Bulvių ir varškės įdarui imkite lygiomis dalimis varškę ir trintas bulves.Pasikepinkite šoninę su svogūnu ir sumaišykite su bulvių ir varškės mase.Druską naudokite pagal poreikius.Iš gautos masės formuokite rutuliukus ir dėkite į paruoštą tešlą.Tešlos gaminimo procesas aprašytas ČIA .


Jautienos įdarui sudėkite į maltą mėsą visus nurodytus ingredientus ir išminkykite.Formuokite rutuliukus ir toliau eiga analogiška.Paruoštus virtinius dėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir jiems iškilus į paviršių pavirkite dar kelias minutes.Su jautiena virtiniams prireiks šiek tiek  daugiau laiko.
Virtinius tiekite su grietinės,kepintų svogūnų ir šoninės  padažu.


Iš likusios nuo virtinių tešlos pripjaustau tokių makaronų ir išverdu saldžią sriubą.Sriubos receptu pasidalinsiu kai tik turėsiu gražesnę foto.



Skanaus !!!