2016 m. gruodžio 12 d., pirmadienis

Svajonių Medutis (plonasluoksnis , kočiojamos tešlos)

Aš Facebooke


Ar esate išbandę mano torto receptą Svajonių Medutis ? Tortas turintis  daug gerbėjų ir yra vienas iš favoritų mano tinklaraštyje. Šiame recepte naudosiu tuos pačius produktus ,tik Medutis bus ne biskvitinis ,o  kočiojamos tešlos ir plonasluoksnis.Mano Medutis tikrai nėra kažkuo ypatingas ,gaminamas iš tokių pačių produktų kaip ir visuose receptuose.Tik paruošimo būdas kiek skiriasi. Medutis turėtų būti  su grietinės kremu ir papuošimas kuo paprastesnis ,labiausiai derantis Medučiui. Nurodyto kiekio  produktų  pakaks dviems tortams.Jeigu jums reikia tik vieno tortuko ,produktus skirtus lakštams dalinkite per pusę.Siūlyčiau kepti iš karto du ,nes lakštai turi savybę ilgai galioti.Kremo kiekis nurodytas vienam tortui.Mes mėgstame su daugiau kremo ,bet jūs galite daryti pagal savo poreikius.Tai galim pradėti :) Reikės padirbėti ir net labai stipriai ;)

Tešlos lakštams reikės :  ( Man išėjo 20 vnt lakštų 21 cm skersmens.)

Stiklinė 250 ml

4,5 st. miltų -apie 720 g ( jums gali prireikti + - daugiau ar mažiau)
1 a.š. sodos
1-2 a.š. acto sodai nugesinti
100 g cukraus
200 g natūralaus medaus ( 3 pilni v.š.)
200 g sviesto
3 kiaušiniai

Kremas :  Vienam 21 cm skersmens tortukui  iš 9 tešlos lakštų

3 indeliai po 380 g  grietinės 30 % riebumo
7-8 v.š. cukraus pudros ( pagal poreikius)
1 citrinos sultys


Gaminimas:

1.Medų dedame į puodelį ir kaitiname kol pradės kunkuliuoti.Po 5-7 min medus patamsės ir taps gintaro spalvos. NESUDEGINKITE !!! Medus turi kvepėti.
2.Toliau į medų dedame sviestą ir maišome kol ištirps.Atidedame į šoną atvėsti.
3.Kiaušinius ir cukrų išplakame iki putotos masės.
4.Į kiaušinių masę pilame medų ir sviestą , acte nugesintą sodą.
5.Toliau dedame miltus ir maišome.Kai tešlą taps sunku maišyti šaukštu , išverčiame ant lentelės ar stalo ir procesą tęsiame rankomis.
6.Dedame miltų tiek ,kad tešla neliptų prie rankų ,būtu minkšta ,bet padėjus ant stalo neprarastų formos.Miltų kiekis priklauso nuo kiaušinių dydžio,medaus kiekio.Nepadauginkite miltų ,nes tešlą bus sunku  kočioti.
7.Išminkytą tešlą padaliname į 20 lygių dalių.Man gavosi tiek.Nebūtinai ir jums tiek išeis.Gal jūs norėsite daryti storesnius lakštus ,tai darbas bus greitesnis.Man patinka ypatingai ploni lakštai ,tad teko pasidarbuoti iš peties.Vienu metu tiek neiškočiosite ,galite daryti pertrauką ,nes tai tikrai nėra taip lengva kaip gali pasirodyti. Lakštas  turi būti beveik permatomas.Šaldytuve tešlos laikyti nereikia,bus lengviau iškočioti.
8.Atsimatuokite 10 vnt. truputį didesnių nei 21 cm pločio kepimo popieriaus lapų.Ant popieriaus dėkite tešlos gabaliuką ir uždengę kitu  popieriaus lapu  kočiokite tešlą.Bekočiodami vis pridėkite tortinės dugną pamatavimui.Lakštas turėtų būti truputį didesnis nei 21 cm skersmens.Kepant gali pasitraukti,dėl to darome šiek tiek didesnį.Taip iškočiokite iš kart kokių 10 vnt lakštų.Lakštas labai lengvai atsiskiria nuo popieriaus ir neprilimpa. Lakštai kepa labai greitai,nes yra labai ploni .Iki kepimo juos laikykite ant popieriaus, nieko jiems neatsitiks.Kitiems 10 vnt panaudosite tą patį popierių.Jeigu kitus 10 lakštų kepsite tą pačią dieną į šaldytuvą tešlos galite nedėti.Bet jeigu kepimą atidėsite ,laikykite šaldytuve.
9.Įkaitinkite orkaitę iki 200 * C ir dėkite po vieną lakštą kepimui.Kepame iki parudavimo.Tai vyksta labai greitai,nesudeginkite.


10.Iškepusį lakštą greitai išimkite ir dėkite kepti sekantį.
11.Ant iškepusio ir karšto lakšto dėkite 21 cm skersmens lėkštę ar  tortinės dugną  ir apipjaukite kraštelius.Tų kraštelių nebus labai daug ,tad trupiniams reikės papildomai panaudoti lakštų.Pasilikite kelis pačius prasčiausiai pavykusius.
12.Kremui plakite šaltą grietinę  citrinos sultimis ir cukraus pudra.Plakite iki  standžios masės.Kartais būna taip ,kad grietinė nesusiplaka ,todėl  pirkite tik kokybišką ir gerą grietinę .Jeigu taip atsitiktų,kad grietinė nesusiplaks,visada turėkite kelis pakelius standiklio ir reikalui esant jį panaudokite.
13.Iškepusius lakštus pertepame grietinės kremu.Norėdami gražaus torto pjūvio išsidalinkite kremą po lygiai.Aš dėjau po 7-8 v.š. kremo.Viršutinis sluoksnis kremo.Pasilikite šiek tiek kremo  viršui išlyginti , nes šaldytuve tortui brinkstant susidarys nelygus paviršius.
14.Susluoksniuotą tortą dedame į šaldytuvą nakčiai.
15.Pasiruoškite trupinius:  nupjautus kraštus ir atidėtus lakštus dėkite į smulkintuvą ir sumalkite iki smulkių trupinių.Trupinukus supilkite į sausą stiklainį ,užsukite ir atidėkite  iki prireiks panaudoti.
16.Kitą dieną išlyginkite paviršių ir padenkite visą tortuką trupiniais.


Puoškite pagal savo fantaziją.Gražiausias Medutis puoštas trupiniais be jokių ypatingų papuošimų.Jeigu puošimui naudosite trafaretą ir barstysite cukraus pudra ,tai naudokite tik netirpią cukraus pudrą ,nes paprasta pudra po laikymo šaldytuve tiesiog ištirps ir jūsų raštai dings. Medutis skaniausias po 2-3 dienų ,tad skirkite laiko ir gaminkite jį iš anksto.Išsikepti papločius galite prieš kelias savaites.Laikyti juos reikėtų sausai.
Gražaus ir malonaus švenčių laukimo ,skanių akimirkų Jūsų virtuvėje !!!


Su sluoksniu juodųjų serbentų .









2 komentarai:

  1. Paprastai, bet užtat kaip gražiai papuoštas medutis. Labai patinka, kaip atrodo :)

    Kada nors reikės išbandyti Jūsų siūlomą tešlos receptą.

    AtsakytiPanaikinti