2015 m. gegužės 4 d., pirmadienis

Tortas ''Smaližius''

                                                                                                           
Originalus,gražus,aromatingas !!! Riešutiniai biskvitai pertepti puriu kremu,iš namie virto kondensuoto pieno ir grietinėlės. Tortas nėra sausas ,viskas saikingai.Nėra sunkus ,nors ir daug sviesto ,riešutų .
Kadangi tortas didelis ir aukštas ,galite kepti mažesnį iš pusės normos .Originalus pavadinimas ''Korovka''. Recepte kuriuo rėmiausi rašoma ,kad kremo galėjo būti ir daugiau .Dėl to kremo kiekį padidinau ir labai tuo džiaugiuosi.Taip pat rekomenduoju vietoje pirktinio Rududu ,išsivirti kondensuotą pieną patiems.Skonis nerealus ,primena vaikystę .


Naudota 21 cm. skersmens torto forma.Torto aukštis 9 cm ,sunaudoti 7 lakštai .

Tešlai:
450 g miltų
300 g sviesto
3 v.š . virto kondensuoto pieno
150 g rudojo cukraus ( užtektų ir 100 g )
1,5 a.š. kepimo miltelių
200 g žemės riešutų be luobelių (galima ir kitokių )
3 kiaušiniai

Kremui:
2 indeliai po 380 g virto kondensuoto pieno ( iš jų 3 v.š.bus sunaudoti tešlai)
600 g grietinėlės 35 %
1 citrinos sultys


1.Iš anksto išsiverdame 2 indelius kondensuoto pieno su cukrumi.Neatidarytus kondensuoto pieno indelius dedame į puodą su verdančiu vandeniu ,kad pilnai apsemtų ir ant silpnos ugnies verdame 2-2,5 val.Palaukiame kol atvės ir tik tada atidarome.
2.Riešutus dedame į smulkintuvą ir sutriname.Paskrudiname orkaitėje iki auksinės spalvos.
3.Tešlai supjaustome kubeliais  sviestą.Kiaušinius plakame su cukrumi iki putotos masės.Pridedame 3 v. š. virto kondensuoto pieno ir plakame toliau.Dedame riešutus , sviestą ir toliau plakame.Miltus išmaišome su kepimo milteliais ir sijojame į tešlą.Tešla švelni,kvapni ir puri.
4.Tešlą dedame ant miltais pabarstyto paviršiaus ir suminkome.Padaliname į 8-9 lygias dalis.Iškočiojame papločius ir kepame 200 * C įkaitintoje orkaitėje po 10-13 min. kiekvieną .Kepame iki auksinės gražios spalvos.Dar karštus lakštus apipjaustome pagal formos dydį.Atraižos bus trupiniams.
5.Kremui plakame šaltą grietinėlę ir po šaukštą dedame šalto virto kondensuoto pieno.Plakame iki standžių putų.Pilame citrinos sultis ir dar plakame.Kremą reikia ragauti .
6.Sutepame papločius .Kremu aptepame šonus ir viršų.Papločius sulaisčiau tirpintu šokoladu su pienu ir keliais šaukštais cukraus pudros.Galite to ir nedaryti.Šonus barstome likusiais nuo papločių trupiniais arba puošiame pagal jūsų skonį ir fantaziją .Suteptą tortą palaikome kambario temperatūroje 30-40 min ir dedame  į šaldytuvą nakčiai.
Puošiame pagal savo fantaziją.Skanių ir malonių akimirkų !!!






7 komentarai:

  1. būtinai nutariau šitą tortuką bandyt išsikept.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Noriu isbandyti, atrodo gundanciai. Gal galite patikslinti kaip padaryti krema? Rasote verdate su vandeniu 2-2.5val?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki ,visa eiga surašyta ;) kondensuotą pieną išsiverdame iš anksto ,toliau jį sumaišome su plakta grietinėle ir citrinos sultimis ,kaip ir parašyta .Labai paprastas kremukas ,sėkmės ir klauskite jeigu kas neaišku ,padėsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveiki norejau paklausti kaip suprasti "Verdame puode su vandeniu"tai ideti kondensuota piena I atskira indeli ir po to ideti I puoda su vandeniu ir taip virti.aciu uz atsakyma

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveiki , kondensuotą pieną verdame su visu indeliu ,taip kaip pirkote ,žinoma uždarytą .Dedame į puodą su verdanciu vandeniu ,kad pilnai apsemtų ir verdame.Virimo metu kondensuotas pienas karamelizuojasi .Skoniu Rududu tikrai neprimena ,man asmeniškai skaniau ;) Tai yra labai senas būdas ,žinomas nuo tarybinių laikų ;) Sėkmės :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. O virtas kondensuotas pienas, ne tas pats Rududu?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Tikrai ne ;) man asmeniškai skonis labai skiriasi , bet dauguma perka Rududu taupydami laiką.

    AtsakytiPanaikinti