2014 m. balandžio 21 d., pirmadienis

Tortas ''Senelio sapnas''

                                                   
...Iš kur šis pavadinimas ? Kalbu tiesiog šiaip ,juokaudama.Tačiau juokelių priežastis - torto biskvitas : kad būtų skalsesnis ir gardesnis ,jis laistomas sirupu ,kurio sudedamosios dalys yra kondensuotas pienas ir degtinė...Tai argi senelis ,tokio torto prisivalgęs,nesusapnuos kokio malonaus sapno ?Taigi ,matote,tortas tikrai ne vaikams ,bet jiems pritaikyti nėra sudėtinga,tereikia alkoholį pakeisti vandeniu.


Biskvitui:
5 kiaušinių
250 g. cukraus
100 ml.plakamosios grietinėlės
40 g. aguonų (3-4 šaukštų)
160 g miltų
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
Kremui:
500 ml. plakamosios grietinėlės (35 %)
500 ml. natūralaus jogurto
0,5 indelio ( apie 200 g) kondensuoto pieno ,saldinto
3 šaukštų želatinos ( apie 30-35 g )
Sirupui :
100 ml. degtinės
0,5 indelio kondensuoto pieno,saldinto

Įjunkite orkaitę - temperatūra 190 * C. Kepimo formą ištieskite sviestiniu popieriumi.Naudojau 21 cm. skersmens tortinę.Kiaušinius sumaišykite su cukrumi ir pradėkite darbuotis elektriniu plakikliu. Plakite ,kol masės tūris keletą kartų padidės ir pabals.Tada pamažu pilkite grietinėlę ir toliau plakite ,kol grietinėlė gražiai susijungs su kiaušinių ir cukraus mase.Miltus sumaišykite su aguonomis ir kepimo milteliais.Mišinį suberkite į kiaušinių ir grietinėlės masę,pamažu išmaišykite.Tešlą pilkite į kepimo formą ir pašaukite į įkaitint orkaitę.Kepkite apie 30-40 minučių.Kai biskvitas paruduos ir iškeps,ištraukite iš orkaitės ir tegul atvėsta.
Paruoškite kremą.Pirmiausia į 100 ml.vandens suberkite želatiną.Tegul vanduo pastovi,o želatina išbrinksta.Grietinėlę lengvai išplakite,kad šiek tiek pastandėtų.Tada supilkite kondensuotą pieną,išmaišykite.Įmaišykite jogurtą.Bus gana skysta masė.Išbrinkusią želatiną pakaitinkite ant garų.Tada pravėsusią supilkite į grietinėlės masę ir išmaišykite.Dubenį pastatykite į šaldytuvą.
Biskvitą perpjaukite horizontaliai per pusę.Turėsite du biskvito lakštus.
Dabar pasiruoškite sirupą: kondensuotą pieną sumaišykite su degtine.Vieną biskvito dalį dėkite į apačia ir gerai palaistykite sirupu.Tada ant biskvito supilkite pusę kremo ir dėkite kitą biskvitą .Laistome sirupu ir pilame likusį kremą.Viršų išlyginame ir statome į šaldytuvą sustingti.Tortas skaniausias pabuvęs kambario temperatūroje 1-2 val. Viršų puošiame pagal jūsų fantaziją.
Mano pastebėjimai : torto biskvitas saldus ,puikiai dera prie gaivaus ,puraus kremo.Iš biskvitui sunaudotų produktų lengvai išeitų 3 biskvito lakštai.Tortą pritaikiau vaikams ,dėl to nedariau sirupo su degtine ,bet labai norėčiau išbandyti.Ar kepčiau dar kartą ? Taip būtinai ,tik darysiu 3 sluoksnius biskvito.Skanaus !!!





šaltinis :  Kepinių knyga B.Nicholson

14 komentarų:

  1. Stataus i eile, nes atrodo nerealiai gerai <3

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū ,tikrai labai skanus ,mamos dienai vėl kepsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai skanus :) išbandytas ir tikrai buskepamas dar ne kartą :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai skaniai atrodo o sakykit kaip papuosimui sokolada pasiruosti? Ar tiesiog pirktini istirpinti garu voneleje?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Gaminau šį torčiuką 26 cm formoje, tai viskas puikiai išėjo, naudojant nurodytus kiekius ingredientų, laikantis visų kitų gamybos nurodymų. Dariau ir sirupą su degtine. PASAKIŠKO skonio tortas - tikrai dar ne kartą gaminsiu! :) Tiesa, jei gaminčiau tortą vaikams, manau, vietoj degtinės sirupui rinkčiausi citrinų arba ananasų sultis. Glajui naudojau 100 g ištirpinto juodojo šokolado, sumaišyto su šaukštu medaus ir 4 kaupinais arbatiniais šaukšteliais natūralaus jogurto, o puošiau konservuoto ananaso skiltelėmis. :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. sveiki, norejau paklausti jei zelatina lapeliais kiek jos naudoti?

    AtsakytiPanaikinti
  8. tikrai nepasakysiu ,nes tokios nenaudoju ,turi būti aprašymas ant pakuotės ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Laba diena, norejau paklausti, kaip darete sokoladiene torto glazura? Aciu

    AtsakytiPanaikinti
  10. sveiki, gal ir kvailokas klausimas bet kaip ruosoait sokolada puosimui? kiek ji darau tai perdaug pakaitinu tai dar kas ?

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveiki ,
    šokolado glajui naudoju 100 g juodojo šokolado ir apie 50 ml grietinėlės .Grietinėlę užvirinti , nukelti nuo ugnies ir sudėti laužytą šokoladą .Maišyti iki kol šokoladas ištirps.Šiek tiek pravėsusį pilame ant torto.Glajui stingstant galima suformuoti ragiukus ,tokius kaip mano tortukui.Sėkmės :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. sveiki, gal galit parasyti ar labai skysta mase gaunasi sumaisius visus produktus biskvitui,aciu.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Sveiki, senokai aš jį kepiau ,tiesiog neatsimenu .Pagal produktus tai sakyčiau masė neturėtų būtį tiršta .Sėkmės :)

    AtsakytiPanaikinti