2024 m. kovo 14 d., ketvirtadienis

Kreminis vištienos troškinys Tikka masala

 🌶️ Aštrus patiekalas .

Tikka masala yra tikra indiška klasika.Aromatingas ir turtingas prieskoniais patiekalas ,kurio pagrindas yra jogurte marinuota vištiena ir daug nuostabaus kreminio padažo.Labai patiko 🧑‍🍳


 Vištienos marinavimui:

500 g vištienos file
1 v.š. šviežio tarkuoto imbiero
2-3 skiltelės česnako
0,5 a.š. maltos kalendros
1 a.š.saldžiosios paprikos miltelių
0,5 a.š.aitriosios paprikos miltelių (galite mažinti arba visai nedėti )
0,5 a.š.prieskonių Garam masala
100 ml natūralaus skonio jogurto
2 v.š.citrinos sulčių
aliejaus kepimui

Padažui:

Svogūnas
2-3 skiltelės česnako
2 a.š.tarkuoto imbiero
Garam masala 
Kuminas
Malta kalendra
Ciberžolė
Paprikos milteliai 
Druska 
Cukrus viskas pagal skonį 
Mažas indelis konservuotų pomidorų 
250 ml grietinėlės 
Šviežia kalendra 


Gaminimas : Naudokite didesnę keptuvę.

1.Vištieną supjaustome stambesniais gabaliukais.
2.Išmaišome su visais nurodytais ingredientais .
3.Marinuojame bent valandą.Geriausias variantas per naktį. 
4.Įkaitiname keptuvę su aliejumi. Geriausiai naudoti alyvuogių aliejų arba sviestą maišytą su aliejumi .
5.Apskrudiname vištienos gabaliukus iš visų pusių ir atidedame į šoną.
6.Į keptuvę dedame smulkintą svogūną,prieskonius ,smulkintus konservuotus pomidorus,cukrų ,druską ir kaitiname iki užvirimo .
7.Pilame grietinėlę ir nuolat maišome. Tik neperkaitinkite!
8.Į paruoštą padažą dedame skrudintos vištienos gabaliukus ir kaitiname apie 5-6 minutes .
9.Tiekiame su ryžiais ,indiška naan duona arba vietoje jos tiks apkeptas lavašas.Naan duonelės receptą tikrai rasite internete.Troškinį gardiname šviežia kalendra .Indai valgo rankomis, tiesiog semdami patiekalą duonele .Čia jau kaip pasirinksite 🙂

Skaniausi linkėjimai ,
Rita




2024 m. vasario 11 d., sekmadienis

Šokoladinis tortas su maskarponės ir peanut kremu


🧑‍🍳 Šokoladiniam biskvitui :  

5 kiaušiniai

130 g juodo šokolado 70 proc.kakavos

130 g sviesto 

130 g cukraus 

120 g miltų 

1,5 a.š. kepimo miltelių 

žiupsnelį druskos 

🧑‍🍳 Riešutų kremas peanut :

110 g sviesto 

250 g žemės riešutų kremo ( naudojau lietuvišką "Uldukas")

220 g cukraus pudros 

2-3 v.š. pieno 

🧑‍🍳 Maskarponės grietinėlės kremas :

500 g maskarponės 

250 g grietinėlės 

3 v š. cukraus pudros 

citrinos sulčių pagal poreikius 

🧑‍🍳 Biskvito gaminimas :

1.Kiaušinius plakame su cukrumi ir druska iki masė patrigubės ir cukrus ištirps.

2.Ištirpinme sviestą ir šokoladą.Galima tirpinti ant garų vonelės,svarbu neperkaitinkit.Atvėsiname.

3.Miltus ir kepimo miltelius sumaišome ir persijojame.

4.Kiaušinių masę sumaišome su pravėsusiu šokoladu ir sviestu .

5.Toliau dedame miltus ir išmaišome.Supilame į formą.Kepimo forma 21 cm

6.Orkaitė 170 laipsnių apie 50 min.Ar iškepė tikrinkite mediniu iešmeliu.

7.Atvėsintą biskvitą padaliname į 4 dalis .

🧑‍🍳 Peanut kremo gaminimas :

1.Kambario temperatūros sviestą sumaišome su žemės riešutų kremu ir dedame cukraus pudrą.

2.Jeigu kremas labai tirštas pilame pieno .Masę išplakame mikseriu.Turi gautis lengvai tepamas suvestinis kremas .

🧑‍🍳 Maskarponės kremas :

1.Grietinėlę plakame su cukraus pudra ir citrinos sultimis .

2.Maskarponę išmaišome ir po truputį įvedame plaktą  grietinėlę. Mikseriu neplakite tik lengvai išmaišykite.

🧑‍🍳 Torto surinkimas :

Biskvitus galite sudrėkinti citrininiu sirupu iš vandens citrinos sulčių ir cukraus .Yra išverdamas tirštas sirupas .Arba sulaistyti su  pieno ir šokolado sirupu iš Snickers torto recepto .Tinka abu variantai .

Kremą padalinkite lyiomis dalimis visiems sluoksniams .Į pasirinktą formą dedame torto paduką ,patepame truputį kremo ir dedame pirmą biskvitą .Toliau eiga tokia :

Biskvitas⬇️

Drėkinimas ⬇️

Peanut kremas⬇️

Maskarponės kremas ⬇️

Viršutinis sluoksnis kremo .Tortą dedama nakčiai į šaldytuvą.Kitą dieną puošiame pagal savo fantaziją ir poreikius .Galima tortą aplieti tirpinto šokolado ir grietinėlės mase.

Skaniausi linkėjimai 

Rita


2024 m. sausio 6 d., šeštadienis

Gaivus želė tortas

 Želė tortas - visur tinkantis desertas.Šis desertas yra mažai kaloringas ir labai skanus .Tortuką gaminau Kūčių stalui.

Reikės :

20 cm skersmens torto formos 

Acetato juostos 

500 ml vyšnių kompoto su vyšniomis

400 ml kokosų pieno 

7,5 a.š. želatinos 

1v.š.cukraus pudros

1 pak. citrinų skonio želė

Vaisių pagal poreikį 

Gaminimas :

1.Išbrinkiname 4 a.š.želatinos.

2.Iš kompoto išgriebiame vyšnias,o likusį kompotą pilame į prikaistuvį ir statome ant kaitros .Sudedame brinkintą želatiną ir kaitiname tik tol kol želatina pilnai ištirps .Negalima užvirinti nes nuo  perkaitinimo suprastėja skonis .

3.Pasiruošiame formą:

Formą iš vidaus apjuosiame acetato juosta ir ant dugno dedame torto paduką.Padukų būna pirkti konditerinių reikmenų parduotuvėse.Atsargiai supilame pravėsusį kompotą ir  padėliojame vyšnias.Dedame į šaldytuvą sustingti.

4.Išbrinkiname 3,5 a.š. želatinos .

5.Į prikaistuvį pilame kokosų pieną,dedame cukraus pudrą ir želatiną.Kaitiname kol želatina pilnai ištirps.

6.Pravėsus kokosų pienui pilame ant vyšnių kompoto sluoksnio .Dedame į šaldytuvą pilnai sustingti .

7.Pagal instrukciją ant pakuotės pasiruošiame citrinų skonio želė.Pravėsiname ir nedidelį kiekį pilame ant kokosų pieno sluoksnio.Padėliojame pasirinktus vaisius ar uogas ir dedame sustingti .Ant sustingusio sluoksnio supilame likusią dalį citrinų skonio želė.Dedame į šaldytuvą pilnai sustingti . 

8.Prieš patiekiant želė tortą palaikyti kambario temperatūroje ,kad gražiai nusiimtų acetato juosta .

Skaniausi linkėjimai ,

Rita


2023 m. balandžio 19 d., trečiadienis

Tortas Voveraitė

Velykinis tortas Voveraitė iš sunkaus lazdyno riešutų ir špinatų biskvito ,sudrėkinto saldžiarūgščiu citrinų sirupu .Tortas perteptas puriu maskarponės ir  grietinėlės kremu .Kad nebūtų nuobodu ,viduriniame torto sluosnyje, traškus šokolado,vaflių ir  riešutų sluoksnis. Tortas pavyko ir visiems labai patiko  😊


 Biskvitui:

2 kiaušiniai 

1 indelis saldinto kondensuoto pieno 

100 g špinatų 

1 v.š. citrinos sulčių 

150 g maltų ir skrudintų lazdyno riešutų 

120 g miltų 

2 a.š.kepimo miltelių 

Kremui:

250 g maskarponės sūrio 

250 ml riebios grietinėlės 

3 v.š. cukraus pudros 

1 v.š.citrinos sulčių 

50 g maltų ir skrudintų lazdyno riešutų 

Traškiam šokoladiniam sluoksniui:

30 g vaflių lakštų 

125 g juodojo šokolado 

120 g sviesto 

60 g maltų ir skrudintų lazdyno riešutų 

Sirupui :

200 ml vandens 

Vienos citrinos sultys 

3 v.š. cukraus 

Eiga :

Biskvito gamyba 

1.Špinatus sutriname blenderiu ir supilame citrinos sultis .Atidedame į šoną .

2.Kiaušinius plakame iki putotos masės ir po truputį supilame kondensuotą pieną.

3 .Miltus ,riešutus ir kepimo miltelius sumaišome .

4 .Į kiaušinių masę ,po truputį ,dedame miltų mišinį ir supilame špinatų tyrę.

5.Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių. Naudosime 20 cm kepimo formą.Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi ,o šonus įtriname sviestu .

6.Kepame apie 40 min ar daugiau .Kepimo laikas priklauso ir nuo orkaitės tipo.Po 35 min tikrinkite mediniu iešmeliu.Iešmelis turi būti sausas  .Iškepusį biskvitą pilnai atvėsiname ir padaliname į tris dalis. 

Sirupo gamyba 

1 .Vandenį su cukrumi verdame iki vanduo nugaruos ir sirupas sutirštės .Supilame citrinos sultis ir pilnai atvėsiname .


Šokoladinio traškaus sluoksnio gamyba 

1 .Vaflius susmulkiname.

2.Šokoladą ištirpiname ,bet neperkaitiname ,nes masė sušoks.

3.Sviestą ištirpiname ir truputį atvėsiname .

4.Visus ingredientus ir maltus riešutus  sujungiame ir gerai išmaišome .

5 .20 cm formą išklojame maistine plėvele ir sudedame traškio masę.Gerai suspaudžiame ir dedame į šaldytuvą pilnai sustingti .


Kremo gamyba 

Grietinėlę išplakame su cukraus pudra ir po truputį įvedame maskarponės sūrį,citrinos sultis.Dedame riešutus ir gerai išmaišome . Turi gautis tvirtas ir purus kremas .


Torto surinkimas 

Į torto formos dugną dedame padėkliuką,patepame šaukštu kremo ir dedame pirmą biskvitą .Drėkiname sirupu ir tepame kremą.Padalinkite kremą ,kad užtektu abiems sluoksniams.Dedame antrą biskvitą ,tepame dalį kremo ir ant viršaus dedame sustingusį šokolado traškį.Ant viršaus vėl tepame kremo .Dedame trečią biskvitą ,drėkiname sirupu ir viršų patepame likusiu kremu .Tortą dedame į šaldytuvą parai .

Jeigu viršų ir šonus puošite tokiu pačiu kremu ,tai jo prireiks papildomai apie 200 ml .

Skaniausi linkėjimai ,

Rita




2022 m. kovo 1 d., antradienis

Mieliniai blynai su razinomis

 Paprasti ir labai skanūs blynai.Prieš dedant razinas rekomenduoju pamirkyti.



Reikės :

2 kiaušinių

0,5 l pieno

2 v.š. aliejaus

7 g sausų mielių

2 v.š. cukraus

druskos 

miltų tiek ,kad tešla būtų tiršta 

razinų pagal poreikį

Gaminimas :

1.Vos pašildome pieną ir jame ištirpiname cukrų ir mieles.

2.Kiaušinius išplakame su druska  ir sumaišome su pieno mase.

3.Pilame aliejų ,dedame miltus,razinas.Viską gerai išmaišome ir uždengę  paliekame stovėti šiltai.Tešla turi pakilti dvigubai.

4.Kepame ant aliejaus iš abiejų pusių iki gražiai apskrus.

Skaniausi linkėjimai,

Rita


2022 m. vasario 16 d., trečiadienis

Kalmarų čiuptuvai su žirnelių ir bulvių koše

Lengvas ,skanus ir sveikas patiekalas.Kalmaruose gausu omega -3 riebalų rugščių ,vitamino c ,geležies,kalcio.Svarbiausia  gaminimo taisyklė yra nepervirti ir neperkepti kalmaro čiuptuvų.Patariu rinktis šaldytus kalmarų čiuptuvus ,nes jie atitirpinti  būna daug minkštesni nei nešaldyti.

 

6 porcijos 

Reikės :

2 kg šaldytų  ir nevirtų didžiojo skraidkalmario čiuptuvų 

5 lauro lapų 

druskos

juodųjų pipirų žirnelių

1 didelis svogūnas

4 skiltelės česnako


Daržovių garnyrui :

500 g vyšninių pomidorų su šakelėmis

1 cukinija

4 skiltelės česnako

druskos

mėgstamo prieskonių mišinio

aliejaus 


Žirnelių -bulvių košei

250 g šaldytų žaliųjų žirnelių

6-7 bulvės

250 ml grietinėlės

sviesto

druskos 


Kalmaro kepinimui :

gabalėlis sviesto 

truputis aliejaus 

4 skiltelės ęesnako 

citrinos sulčių

pipirų

druskos

Gaminimas :

1.Puode užvirinkite vandenį.Įdėkite druskos,pipirų žirnelių,lauro lapų,per pusę padalintą svogūną skilteles ,česnako. Pavirkite apie 10 min ,kad vanduo persigertų prieskoniais.

2.Į paruoštą sultinį  dedame  atitirpintus čiuptuvus.Norint ,kad čiuptuvų galai gražiai susiraitytų ,po vieną juos merkite į verdantį vandenį kelioms sekundėms ir vėl ištraukiame.Taip pakartokite kelis kartus.

3.Kalmarų čiuptuvų virimo laikas priklauso nuo jų dydžio.Mažiems pakaks 15-20 min, o dideliems apie 30 min.Ar kalmaras išviręs galite patikrinti šakute.Beskite šakutę į storiausią kalmaro vietą .Jeigu kalmaras išviręs ,šakutė lengvai smigs.Kalmarai pervirti arba nedavirti bus kieti lyg guma.Todėl šis virimo procesas nulems viso patiekalo sėkmę.Turite pasistengti.Aš visuomet padarau paprastai : ištraukiu kalmarą ir tiesiog ragauju.

4. Išvirus kalmarams labai svarbu juos nuskalauti po šaltu vandeniu.Šios dalies praleisti negalima ,nes šaltas vanduo sustabdo kalmarų  virimo procesą.Aš supilu kalmarus į kiaurasamtį ir laikau po tekančiu šaltu vandeniu.Leidžiame nusivarvėti ir atidedame į šoną.

5.Ruošiame daržoves :

Daržoves nuplauname ,cukiniją supjaustome riekelėmis ir dedame į kepimo indą.Prieskonių mišinį , sutrintą česnaką ,druską sumaišome su aliejumi .Gautu mišiniu padengiame daržoves .Geriausiai tai atlikti silikoniniu šepetėliu.Dedame į orkaitę ir kepame 180 laipsnių temperatūroje iki daržovės suminkštės.

6.Ruošiame bulvių -žirnelių košę:

Nulupame ir užkaičiame bulves .Nepamirškite druskos.Atitirpintus žirnelius pakepinkite su sviestu ,padruskinkite ir sutrinkite blenderiu.Išvirusias bulves nusunkite ,pilkite grietinėlę  ,užvirinkite ir sutrinkite.Sudėkite žirnelių masę ir išmaišykite.Jeigu košė tirštoka ,galite įpilti truputį pieno.Paruoštą košę laikome šiltai.

7.Paskutinis etapas kalmarų čiuptuvų apkepinimas: 

Į didelę keptuvę dėkite sviestą ,įpilkite aliejaus  ,dėkite trintą česnaką ir pakepinkite.Pilkite citrinos sulčių  ,pipirų ,druskos ir dėkite kalmarų čiuptuvus.Apkepiname kelias minutes .Neperkepkite !!

Tiekiame su žaliąja koše ir daržovėmis.Puikiai tinka su baltuoju vynu.

Skaniausi linkėjimai ,

Rita

2022 m. sausio 1 d., šeštadienis

Cezario salotos su vištiena

 Puiki Cezario salotų variacija su vištiena.Visai nebūtina laikytis įsikibus tradicinio salotų recepto.Cezario salotoms gaminti naudokite traškias ir sultingas romanines salotas.Esu labai patenkinta padažo skoniu ,kurį gaminau  iš netradicinių ingredientų.Padažo sudėtyje nėra ančiuvių ir kiaušinio trynių.Manau  reikia naudoti tuos produktus ,kurie jums yra skanūs. Ir visai nesvarbu ,kad nukrypstame nuo klasikinio Cezario salotų recepto .Salotos a la Cezaris pavyko puikiai.


3 porcijos 

Reikės :

2 vnt romaninių salotų

450 g keptos vištienos file juostelių

12 vnt putpelių kiaušinių

skrudintos itališkos duonelės arba krutonų

smulkinto parmezano

Padažui : (surašiau apytiksliai ,nes tikrai nematavau)

4 v.š. saldžių garstyčių

2 skiltelės česnako

200 ml aliejaus (alyvuogių arba saulėgrąžų)

sauja smulkinto parmezano

citrinos sulčių pagal skonį

1 v.š. medaus 

Gaminimas :

1.Romanines salotas suplėšome.

2.Virtus kiaušinius padaliname pusiau ir išdėliojame ant salotų.

3.Padažui skirtus ingredientus suplakame blenderiu.Konsistencija gausis kaip majonezo.Ragaujame ir gardiname pagal poreikius.

4.Gražiai apskrudiname vištienos juosteles ir dėliojame ant salotų.Prieskonius naudokite pagal pomėgius.

5.Barstome krutonus ir smulkintą parmezano sūrį.

6.Sulaistome padažu.

Skaniausi linkėjimai ,

Rita