2013 m. rugsėjo 29 d., sekmadienis

Obuolių pyragas su švelniu grietinės kremu (Svetajevskij )

   
                                                                                                       
Nerealus pyragas , nė iš  tolo nepanašus į mums įprastus obuolinius pyragus .Šiltas pyragas gana minkštas ,o atvėsęs visai kitokio skonio,panašus į pudingą.Originalus pyrago pavadinimas '' Svetajevskij    .

Pyrago forma 26 cm.
Stiklinė 250 ml              

Tešlai :   
                                                 
150 g sviesto                                         
2 st.  miltų   ( stiklinė 250 ml )                                   
0,5 st. grietinės  30 %                                
1 v.š. kepimo miltelių                                

                                                           
 Įdarui :
                                                         
8 obuoliai 
2 kiaušiniai 
1 stiklinė cukraus 
1 stiklinė grietinės 
2 v.š. miltų 
1 a.š. vanilinio cukraus 



Gaminimas :

1.Sviestą ištirpiname,atvėsiname ir supilame į miltus sumaišytus su kepimo milteliais.
2.Sudedame grietinę ir užminkome minkštą tešlą.Tešla turi nelipti  prie rankų.
3.Tešlą lengvai išformuojame į kepimo indą ,pakeldami kraštelį į viršų apie 2 cm. Dedame į šaldytuvą kol paruošime  įdarą.
4.Nuluptus obuolius supjaustome labai plonais griežinėliais.
5.Suplakame kiaušinius,cukrų ,grietinę ,vanilinį cukrų ir miltus.Jeigu obuoliai labai sultingi ,miltų į užpilą dėkite daugiau .
6.Ant suformuotos tešlos dėliojame obuolius ir užpilame pusę paruošto užpilo, vėl sluoksnį obuolių ir likusį užpilą.
7.Pyrago viršų galite apibarstyti smulkintais obuoliais arba obuolių skiltelėmis. Jums  prireiks papildomai 2 nedidelių obuolių.
8.Įkaitiname orkaitę ir kepame 180 *C temperatūroje apie 40 min. Reikia stebėti kaip pyragas atrodo. Kepimo laikas gali ir pailgėti. Jeigu naudosite formą mažesnę nei 26 cm,pyragas bus aukštesnis ir keps ilgiau.Iškepusį gerai atvėsinkite ir jokiu būdu nepjaukite karšto .Pyragas turi susistovėti ir sutvirtėti. Man skanesnis kitą dieną . Skanaus !!!









šaltinis : čia

2013 m. rugsėjo 24 d., antradienis

Naminių vaflių tortas

       Kepkite ir dalinkitės savo gardumynų nuotraukomis mano puslapyje Facebooke .Labai lauksiu :)                                                                                                         

Vaikystės skonis ...Vaflių receptas  čia   tortukui pakaks pusės normos
Kremui :   ( šio kiekio kremo pakaks nedideliam tortukui )
500 ml. grietinės 30 % riebumo
1 pak. citrinų skonio želė
3-4 šaukštai cukraus ( ragaukite)


Išsikepkite vaflius . Tortukui prireiks apie 7-10 vaflių ,o jeigu kremo sluoksnius darysite plonesnius ,gali prireikti ir daugiau.Į grietinę supilame želė miltelius ir pastatę ant viryklės kaitiname kol želė ištirps.Tada dedame cukraus,geriausiai pagal skonį ,ir dar truputį pakaitiname kol cukrus ištirps.Statome į šaldytuvą stingti.Beveik sustingusį kremą išplakame iki putų.Kremą sluoksniuojame su vafliais ,kad kraštai būtų gražūs pasistenkite vaflius dėlioti taip ,kad  krašteliai liktų be kremo ,atrodys labai gražiai :) Paruoštą dedame į šaldytuvą per naktį.Skanaus !!!





2013 m. rugsėjo 22 d., sekmadienis

Naminiai vafliai ir namai kvepiantys vanile...

                                                                                                     
Vaflius kepdavom  nuo vaikystės. Pas mus namai dažnai kvepėdavo vanile ,nes nebūdavo nei vienos šventės ,kad nekeptume šio gardumynoŠie vafliai skaniausi senoje močiutės vaflinėje . Buvo bandymas kepti naujoje ,bet tai toli gražu ne tas skonis.Senutė keptuvė, gal 50 metų senumo ,bet nekeisčiau jos į naują ,nes vaflių skonis nerealus ...


Reikės:

200 g. sviesto
5 kiaušinių
pusę puodelio cukraus ( puodelis 250 ml. ,  mėgstantiems labai saldžiai dėkite daugiau )
1 puodelis miltų  ( matuokite tuo pačiu puodeliu )
pusę šaukštelio vanilinio cukraus

1.Ištirpinkite sviestą ir palikite atvėsti.
2.Kiaušinius išplakite su cukrumi ir vanile, pilkite atvėsusį sviestą ir po truputį maišydami į masę sijokite miltus .Tešla turi išeiti vidutinio tirštumo.
3.Įkaitiname vaflinę ir dėkite po pilną šaukštą tešlos.Nepridėkite per daug ,nes išbėgs pro šonus.Kepame kol paruduos ir susukame dar karštus.
Vafliai pastovėję per naktį suminkštėja ,bet skoniui nekenkia.Skanaus !!!






Iš šių vaflių galima pagaminti tortuką :) receptas čia



2013 m. rugsėjo 18 d., trečiadienis

Ežiukai

                                                                           
Vaikystę primenantis patiekalas . Paprastas ir labai skanus. Tešlos receptas čia  .Tešlą dariau iš pusės normos.
1.Paruoštą tešlą padalinkite į lygias dalis ir iškočiokite piršto storumo volelius. 2.Volelius supjaustykite mažais gabalėliais.Kiekvieną gabalėlį spausdami braukite per tarkos antrają pusę.
 3.Užvirinkite pasūdytą vandenį ir sudėkite ežiukus.Virkite apie 10 min. nuo užvirimo. 
4.Valgome su sviestu ir grietine .Tinka ir spirgučiai ir uogos .Viskas pagal nuotaiką ir skonį.

Skanių akimirkų !
Rita 






2013 m. rugsėjo 13 d., penktadienis

Vištienos kepsneliai

                                                                                               
Labai greitas ir skanus ,daugelio pamėgtas , patiekalas iš vištienos.Galima naudoti ir kiaulieną arba kalakutieną.Jeigu naudosite kiaulieną siūlyčiau ilgiau pamarinuoti. .Šie kepsneliai- tikras išsigelbėjimas ,kai reikia greitai ir skaniai .

600 g. vištienos krūtinėlių  arba kumpelių
3 kiaušiniai
3 šaukštai krakmolo
3 šaukštai majonezo
svogūnas
kelios skiltelės česnako
pipirų arba prieskonių mišinio
druskos

1.Vištieną supjaustome nedideliais gabaliukais.
2.Svogūną ir česnako skilteles susmulkiname ir dedame į vištienos masę.
3.Į vištienos masę dedame kiaušinius , krakmolą,majonezą ,prieskonius ,druską.Viską išmaišome ir dedame į šaldytuvą bent 2 valandoms. Aš mėgstu masę palaikyti ilgiau ,tada kepsneliai būna labai sultingi ir minkšti .Bet galima ir visai nelaikyti ,jeigu nėra laiko.
4.Įkaitiname aliejų ir dedame po šaukštą vištienos masės .Kepame kol gražiai apskrus abi pusės.Kaitra vidutinė.Tiekiame su daržovėmis ,ryžiais,bulvėmis.Man šie kepsneliai labai skanu su Sweet chili padažu.
Skanaus !!!





2013 m. rugsėjo 11 d., trečiadienis

Rauginti burokėliai

Burokėlius galima rauginti 2 būdais:                                 
1 variantas :
Pagaminamas ruginių miltų raugas. 2 kg. ruginių miltų užplikoma 1 l. verdančio vandens ,išmaišoma ir paliekama.Paskui masė atskiedžiama 10 l. kambario temperatūros vandens ir rauginama šiltame kambaryje.Po 2 dienų raugas perkošiamas ,supilamas į statinaitę arba kibirą ,ir į jį sudedami virti,nulupti ,į 4 dalis padalinti burokėliai ,paslegiama ir laikoma šaltai.Po savaitės burokėliai įrūgsta ir pasidaro tinkami sriuboms,salotoms, prie mėsos patiekalų.Raugo galima daryti ir mažesnį kiekį ,pagal jūsų poreikius.
2 variantas :
Galima užraugti ir nevirtus burokėlius.Jie nuplaunami ,nulupami ,sudedami į įndą ir užpilami šaltu vandeniu.Kad greičiau pradėtų rūgti ,įmetama pora plutelių juodos duonos .Aš renkuosi lengvesnį 2 variantą ,tik bandysiu ir žalius, ir virtus burkėlius ;)
Burokėlius nuploviau ,nulupau ,užpyliau šaltu vandeniu ir įmečiau juodos duonos plutelių,dėl grožio kelias spanguoles ,viskas laukiu rezultatų :)

Po savaitės . Burokėliai parūgo ,gal net per daug ,iš žalių viriau barščius tai išėjo tobuli ,su rūgštele ,o va iš virtų dariau salotas, tai salotoms reikėjo rauginti mažiau ,pakaktų 3 dienų ,geriausiai ragauti ir pasirinkti jums tinkamą rūgštumą. Raugsiu dar ,super natūrali rūgštelė :)





šaltinis :  ''Šeimininkės vadovas''

2013 m. rugsėjo 8 d., sekmadienis

Miško grybų troškinys

Reikės:                                                                        Mano puslapis Facebooke : čia
virtų miško grybų
morką
svogūnų
rūkytos šoninės
grietinėlės
pipirų
druskos
krapų




Proporcijas derinkite pagal turimą kiekį grybų.
Morką sutarkuojame ,svogūnus susmulkiname ir kartu pakepiname kol suminkštės.Kepiname susmulkintą šoninę ,dedame kepintas daržoves , virtus grybus , pagal skonį dedame druskos ,pipirų ,krapų ir užpilame riebia grietinėle.Grietinėlės ,kad vos apsemtų grybus.Troškiname kol sutirštės.Tiekiame su bulvių koše arba paprastai virtomis bulvėmis.Skanaus !!!






Nacionaliniai grybavimo ypatumai ;)

                                                                                                    
Nuostabus oras ,nerealaus grožio miškas ir fantastiški grybai  :) 

























2013 m. rugsėjo 6 d., penktadienis

Obuolių pyragas su šokoladu

                                                                                             Mano puslapis Facebooke : čia
Ypatingai drėgnas ,nėra labai saldus, bet sotus pyragas :) Obuolių negailėkite ,kuo daugiau ,tuo skaniau :)
Reikės :
4 kiaušiniai
150 g  rudojo cukraus ( jeigu obuoliai labai rūgštūs ,dėkite 200 g )
170 g tirpinto sviesto
apie 4-6 šaukštus grietinės
300 g miltų ( reikia žiūrėti į tešlos tirštumą )
2 šaukšteliai kepimo miltelių
cinamono pagal skonį
keli gabalėliai juodo tarkuoto šokolado
daug obuoliukų  ( sunaudojau apie 10 didesnių )
kelis šaukštus baltojo cukraus


Obuolius nulupti ir supjaustyti labai plonomis skiltelėmis . Skilteles apibarstyti trupučiu cukraus ir atidėti kol ruošime tešlą . Kiaušinius išplakti su cukrumi .Cukrui ištirpus pilame sviestą,dedame grietinę ir dar paplakame.Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir cinamonu .Persijotus miltus ,po truputį pilame į tešlą.Tešla turi gautis tirštoka  ,bet ne tokia ,kad sunku būtų sukti šaukštu. Jeigu gavosi labai tiršta įdėkite grietinės.Geriausiai kepti stikliniame kepimo inde ,aiškiai matysis pyrago dugnas ,neprisvilinsite.Kepimo indą ištepame sviestu ir pilame pusę tešlos sumaišytos su dalimi obuolių.Gali atrodyti ,kad obuolių gerokai daugiau nei tešlos ,taip ir turi būti ,obuoliai kepdami susileis.Ant viršaus patarkuojame šokolado ir likusią tešlą ,sumaišę su obuoliais, pilame ant viršaus.Viršuje galima padėlioti obuolių skiltelių ,jos kepant apdžius ir atrodys labai patraukliai :) Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių ir kepame apie 45 min.. Reikia stebėti . Pyragą valgome gerai atšalusį ,nes jis drėgnas ir pjaustant karštą gali susitrinti .Iškepęs pyragas neturi būti korėtas ir purus ,turi būti drėgnas ir sunkus . Skanaus !!!