2025 m. gruodžio 22 d., pirmadienis

Biskvitiniai grybukai


 Yra kepinių, kurie sugrąžina į vaikystę greičiau ,nei bet kas kitas .Grybukai - vieni iš jų .

Šie sausainiai Lietuvoje kepami jau dešimtmečius-šventėms,mugėms,dovanoms.Jie ne tik skanūs ,bet ir labai gražūs,todėl dažnai tampa stalo puošmena .

Kodėl verta kepti grybukus ?

🍄Autentiškas lietuviškas skonis 

🍄Ilgai išsilaiko

🍄Puikiai tinka dovanoti 

🍄Smagus procesas - ypač vaikams 

Mano iškepti grybukai nebuvo labai tobuli,bet kaip pirmam kartui pavyko visai gerai .Labai svarbu keptuvė.

Senovinė močiutės grybukų keptuvė-tikras šeimos lobis .

Šiandien grybukus kepu toje pačioje sunkioje ,senovinėje keptuvėje ,kurią naudojo močiutė.Keptuvė šiek tiek apsitrynusi,bet dar nepriekaištingai kepanti,suteikia sausainiams būtent tą skonį ir formą,kurios neįmanoma atkartoti moderniais prietaisais .

Apie 60 vnt.grybukų

Tešlai:

350 g miltų (+-)

200 g cukraus 

200 g grietinės 40 proc.riebumo 

150 g sviesto 

3 kiaušiniai (M,L) dydis 

1 trynys ( baltymas liks glajui)

1a.š.vanilinio cukraus 

1 a.š.kepimo miltelių 

Kotelių glajui:

200 g cukraus pudros

1 kiaušinio baltymas 

2-3 a.š. citrinos sulčių

Grybukų kepurėlėms:

100 g juodojo šokolado

1 a.š.aliejaus

Papuošimui :

Aguonų 


Eiga :

🧑‍🍳Kiaušinius ir trynį išplakite su cukrumi ir vainiliniu cukrumi iki masė patrigubės.

🧑‍🍳Dedame grietinę ir ištirpintą ,pravėsintą sviestą .Maišome .

🧑‍🍳Į masę sijojame miltus su kepimo milteliais .Tešla turi būti riebios grietinės tirštumo .Miltų kiekis priklauso nuo kiaušinių dydžio,miltų rūšies.

🧑‍🍳Grybukų keptuvę gerai įkaitinkite iš abiejų pusių .Kaitrą sumažinkite.Ištepkite aliejumi .Greitai arbatiniu šaukšteliu užpildykite visas grybukų formeles .

🧑‍🍳Grybukų keptuvės viena pusė kepa 3-4 min.Verčiam kitą pusę ir kepame dar 3-4 min.

🧑‍🍳Neatidarinėkite keptuvės anksčiau laiko ,nes sugadinsite grybukus .

🧑‍🍳Iškeptus atsargiai išimkite ir palikite atvėsti .Tešlos nelygumus nuimsite tik atvėsums grybukams .

🧑‍🍳Glajui į baltymą sudėkite cukraus pudrą ir citrinos sultis .Cukraus pudrą dėkite per kelis kartus.Sukite iki glajus taps vienalytės konsistencijos.

🧑‍🍳Baltu glajumi aptepkite grybukų kotelius ir galiuką padažykite į aguonas.Grybukus dedame ant kepurėlės į skardą su ryžiais .Išdžiovinkite.


🧑‍🍳Šokoladinėms galvutėms išlydykite šokoladą ,įpilkite aliejaus ir šepetėlio pagalba aptepkite kiekvieną grybuką.Džioviname skardoje ant ryžių.

Skaniausi linkėjimai ,

Rita


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą