2013 m. lapkričio 25 d., pirmadienis

Varškėčiai su moliūgo tyre

Moliūgo tyrei : pjaustome moliūgą gabaliukais ,dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir šauname į orkaitę kol suminkštės.Suminkštėjusį moliūgą ištraukiame ir sutriname blenderiu.Darome varškėčius pagal  šį  receptą.Cukraus kiekį reguliuokite pagal savo skonį , dėkite 2 kiaušinius ,tešlai taip pat nereikia kepimo miltelių.Į varškės masę sudedame moliūgų tyrę,dedame daugiau miltų ,kad gautųsi minkoma tešla nelimpanti prie rankų.Mano moliūgas buvo sausokas ,tai tyrės dėjau nemažai ,o naudojant drėgnesnį dėkite mažiau ,kad tešla nepraskystų.Iškočiotą tešlą padaliname į lygias dalis ir iškočiojame pailgus volelius.Volelius padaliname gabaliukais ir dedame į pasūdytą verdantį vandenį.Po užvirimo virti apie 3 minutes.Puodo nedenkite  .Valgome su grietine,sviestu arba jogurtu .
Skanaus !!!



Mano Facebook puslapis : čia

Senoviškas guliašas

                                                                                                         
Labai paprastas ,su daug tiršto padažo ,bulvių košė su keptų moliūgų tyre , rauginti agurkai .
Reikės:
1 kg. kiaulienos mentės
2 morkų
2 svogūnų
5 skiltelės česnako
2 šaukštai pomidorų padažo
2 šaukštai grietinės
2-3 šaukštai miltų
druskos,pipirų
krapų,petražolių
500 ml. sultinio arba vandens

Mėsa supjaustoma kubeliais ir apkepinama riebaluose.Pridedame pakepinto pomidorų padažo,užpilame sultiniu arba vandeniu ir troškiname apie 1 val. . Baigiant troškinti ,sudedame kepintas morkas su svogūnais ir česnakais ,krapus,pipirus ,jeigu trūksta beriame druskos.Iki rudumo pakepiname 2-3 šaukštus miltų ,atskiedžiame sultiniu iš troškinio ,ištriname per sietelį ,kad neliktų gumuliukų ir pilame į puodą.Troškiname 15 min..Toliau supilame grietinę ir užviriname.Jeigu norite troškinio su daugiau padažo pilkite 700 ml. sultinio ir apie 3 -4 šaukštus miltų.Valgome su bulvių koše ,raugintais agurkais arba jūsų mėgstamomis daržovėmis.
Aš gaminau bulvių košę su keptais moliūgais.Moliūgą supjaustome gabaliukais ,dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir šauname į orkaitę kol suminkštės.Iškepusius moliūgo gabaliukus sutriname blenderiu.Moliūgų tyrę įmaišome į tradiciniu būdu paruoštą bulvių košę.Viskas ,senovinis guliašas paruoštas ,skanaus !!!







mano patobulintas receptas , pagal 1957 m. ''Šeimininkės vadovas''

2013 m. lapkričio 24 d., sekmadienis

Kepta višta su prieskoniniu sviestuku

Jūsų kasdieniniam arba šventiniam stalui .Sultinga,aromatinga ,minkšta ,neriasi nuo kaulų ,gardžiai apskrudusi.


Prieskoniai vištai :
Daug česnako
kmynai
druska
cukrus
juodieji pipirai
kurkuma
šaldyti šaltmėtės lapai
Prieskoninis sviestukas:
100 g. sviesto
šviežių krapų
druskos
pipirų
kelios skiltelės česnako
patarkuotos apelsino žievelės sluoksnis be baltosios dalies ,maždaug  pusės apelsino

Taip pat prireiks 1 apelsino ,čiobrelio šakelės ir obuolių.

Prieskonių kiekis priklauso nuo vištos dydžio.Česnaką sutryniau ir sumaišiau su prieskoniais.Kurkumos dedam tik truputį dėl spalvos.Sviestą palaikome kambario temperatūroje ,krapus susmulkiname,česnaką sutriname ,dedame druskos ,pipirų ir išsukame su minkštu sviestuku.Vištą įtriname prieskoniais ir paliekame marinuotis .Prieš kepimą atkeliame vištos odelę ir pakišame sviestuką.Daugiausiai sviesto dėkite ties vištos krūtinėle,nes ten mėsa sausiausia.Iš viršaus su pirštais sviestą išsklaidome, kad išsilygintų ir tektų visoms dalims.Apelsiną pjauname per pusę ir kišame į vištos vidų.Jeigu mėgstate galite įdėti čiobrelio šakelę.Vištą guldome į stiklinį kepimo indą pateptą aliejumi ir šauname į apie 200 *C įkaitintą orkaitę 15 min. vėliau temperatūrą mažiname ~ 190 * C ir kepame kol iškeps ,karts nuo karto palaistydami susidariusiomis sultimis.Aš vištą pridengiu folija ir ją nuimu iki iškepimo likus apie 15 min. ,kad vištytė apskrustų .Jeigu dėsite obuolius tai dėkite juos vėliau ,nes jiems tikrai reikia mažiau laiko iškepti.
Kepančią vištą tikrinu šakute ,sultys turi būti skaidrios ir višta pakankamai minkšta.Apskrudintą ,iškepusią vištą palieku orkaitėje dar kartą aplaisčiusi sultimis.Skani ir karšta ir šalta.Man labiausiai patinka sultinga sviestuko prisigėrusi krūtinėlė ,nes sausa višta man visiškai be skonio.Kepimo metu po oda pakištas sviestas ištirpsta ir geriasi į mėsą .Valgome su jūsų mėgstamu garnyru . Mėgaukitės nuostabia kepta višta ,skanaus !!!



Mano puslapis Facebooke : čia

2013 m. lapkričio 7 d., ketvirtadienis

Varškėčiai

                                                                                                           Mano puslapis Facebooke čia
Mano varškėčiai yra minkšti ir purūs ,saldūs ,savo skoniu primenantys varškės spurgas.Nemėgstu kietos tešlos ,dėl to darau minkštą tešlą ir kepti į keptuvę dedu šaukštu arba tiesiog rankomis.
Reikės:
apie 500 g. varškės ( naudojau rupią kaimišką )
3 kiaušiniai (M dydžio )
2-3 šaukštai cukraus (pagal skonį )
žiupsnelis druskos
apie 100 g. miltų  ( jeigu naudosite pirktinę šlapią varškę gali prireikti ir daugiau )
1 a.š. kepimo miltelių

Į varškę mušame kiaušinius ,dedame cukrų,druską ir blenderio pagalba sutriname iki vientisos masės.Toliau dedame kepimo miltelius ir po truputį miltus.Tešla turi gautis sunkiai sukama šaukštu ir tįstanti.Jeigu bus kiaušiniai didesni ar jūsų pasirinkta varškė drėgnesnė miltų prireiks daugiau .Patarčiau naudoti rupią,sausesnę varškę.Visi produktai surašyti apytiksliai ,jeigu matote ,kad tešla per skysta pridėkite daugiau miltų.Gerai įkaitiname aliejų ir šaukštu arba tiesiog drėgnomis rankomis dedame maždaug pilną šaukštą tešlos vienam varškėčiui.Kepame iš abiejų pusių kol gražiai parus.Skanu su grietine ir trintomis uogomis ,tinka jogurtas .Mėgaukitės ;)




Jeigu į tešlą įdėsite daugiau miltų ir tik truputį cukraus gausite kočiojamą tešlą.Iš jos galite išsivirti paprastus ir labai skanius varškėtukus ;)


2013 m. lapkričio 3 d., sekmadienis

Obuolių-bananų pyragas su šokoladu

                                                                                                                 Mano Facebook puslapis čia
Pyragas keptas pagal receptą čia  dalį obuolių keičiame bananais ,gausiai tarkuojame juodojo šokolado ir viršų barstome saulėgrąžų branduoliais.Labai skanus karštas patiektas su vaniliniais ledais :) Skanaus !!!






2013 m. lapkričio 1 d., penktadienis

''Raganų'' kepsnys

                                                                                                               
Mano patobulintas receptas iš močiutės užrašų .Pavadinimo nekeičiau , kodėl pavadinta Raganų kepsniu nežinau ,gal dėl įvairių sluoksnių ,priburta,pritarkuota...;)  Viskas labai paprasta ir skanu :)
Produktų kiekiai yra apytiksliai. Kepimo indas 27x22 cm. , 8cm aukščio .
apie 1 kg kiaulienos faršo
faršui prieskoniai : svogūnas,česnakas,pipirai,druska ,mirkytas batonas ,kiaušiniai
2 morkos
2 svogūnai
apie 250 g. cukinijos
7 vidutinio dydžio apvirtos bulvės
kelios šakelės krapų
druskos
pipirų
2 kiaušiniai
250 ml. grietinėlės
keli šaukštai majonezo , šaukštas pom. padažo
gabalėlis fermentinio sūrio
šaukštas Ekstra miltų
Bulves nuskutame ir apverdame pasūdytame vandenyje , atvėsiname.Pasiruošiame faršą.Morkas ir gabalėlį cukinijos sutarkuojame burokine tarka.Svogūnus supjaustome pusžiedžiais,dedame druskos ,pipirų ir patroškiname kartu su morkomis ir cukinija .Kai daržovės suminkštės dedame apie šaukštą pomidorų padažo , smulkintų krapų ,išmaišome ir pastatome atvėsti. Bulves sutarkuojame burokine tarka. Į kepimo indą dedame sluoksnį faršo ,sluoksnį bulvių ,sluoksnį daržovių ,daržovių viršų palaistome grietinėle.Mano kepimo indas aukštas ,tai sluoksnius pakartojau .Viršų patepam majonezu ir šaunam į įkaitintą orkaitę.Pradėjus kepti karštį sumažiname.Kepimo laikas apie 1 val. Kepimo laikas priklauso ir nuo to kokį kepimo indą pasirinksite ,plonesnis sluoksnis keps trumpiau.Iki kepimo pabaigos likus 20 min. likusią grietinėlę sumaišome su šaukštu Ekstra miltų ,mušam kiaušinius ,išplakame . Į plakinį patarkuojame sūrio,įpjaustome krapų.Masę pilame ant kepsnio ir kepame toliau.Kepsnį galima valgyti ir su jūsų mėgstamu padažu.Skanaus !!!




2013 m. spalio 26 d., šeštadienis

Sūrio pyragas su aviečiu užpilu

                                                                                                          
Šokoladinių sausainių pagrindas,skanus ir sotus kreminės varškės sluoksnis ir visas šis skanumynas pagardinamas saldžiarūgščiu aviečių užpilu. Mmm...nuodėmė neparagauti  😋

Pagrindui:
180 g.šokoladinių sausainių 
100 g. minkšto sviesto

Įdarui:
1 kg. Philadelphia sūrio ( natūralaus skonio )
3 kiaušiniai
200 g. cukraus ( naudojau 180 g.)
2 pilni šaukštai miltų 
1 šaukštas pieno
1 a.š. vanilinio cukraus
2 a.š. apelsinų žievelių cukatų ( nebūtinai)

Užpilui:
250 ml. šaldytų trintų aviečių su cukrumi


1.Sausainius susmulkiname virtuviniu kombainu.
2.Į sausainių masę dedame gabalėliais susmulkintą sviestą ir išsukame iki vientisos masės.
3.Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi .Sausainių ir sviesto masę vienodai paskirstome po formos dugną ir dedame 10 min. į 160 *C įkaitintą orkaitę.Iškepusį pagrindą atvėsiname.
4.Sūrį išplakame su cukrumi ir miltais ,dedame kiaušinius,pieną,vanilinį cukrų ,cukatus ir išsukame.
5.Sūrio masę pilame ant sausainių pagrindo ir šauname kepti į iki 190*C įkaitintą orkaitę 30 min.Po pusvalandžio temperatūrą sumažinam iki 150 *C ir kepam dar 30 min.
6.Pyragui iškepus praveriam orkaitės dureles ir paliekame vėsti pusvalandžiui.Pravėsusį pyragą dedame į šaldytuvą pilnam atvėsimui ir sutvirtėjimui.
7.Užpilą galite pasigaminti pagal savo skonį ir turimas uogas.Aš naudojau trintas šaldytas avietes su cukrumi . Užpilą patiekiau atskirai .
Skaniausi linkėjimai,
Rita






2013 m. spalio 22 d., antradienis

Moliūgų pyragas su vyšniomis

                                                                                                                     Mano Facebook puslapis  čia             
Tešlai:                                                            Glaistui:
2 kiaušiniai                                                      keli šaukštai cukraus pudros
100 g cukraus                                                 citrinos sulčių pagal skonį
100 ml. tirpinto sviesto arba aliejaus                 patarkuotos citrinos žievelės
200 g. miltų
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
300 g. moliūgo
sauja džiovintų vyšnių (nebūtinai)

Įkaitinkite orkaitę iki 190 * C. Kiaušinius plakite su cukrumi iki putotos masės,tada supilkite tirpintą sviestą arba aliejų. Burokine tarka sutarkuokite moliūgą.Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir persijokite į kiaušinių ir sviesto masę.Tešla bus tirštoka ,tada įmaišykite moliūgą ir vyšnias ir pilkite į kepimo formą.
Kepkite apie 45 min. Kepiau vienkartinėje formelėje  22x12 . Ant iškepto pyrago pilame paruoštą glaistą.
Skanaus !!!





Ruduo mano namų sode labiau primena pavasarį ,raganė žiemoti net nesiruošia ,lipo į svečius pas vyšnią ,kuri jau seniai be lapų ..nuostabus vaizdas ...



2013 m. spalio 18 d., penktadienis

Salotos ''Rudenėlis''

                                                                                                               
Labai paprastos, gardžios ,sveikos ir nereikalaujančios kažkokių ypatingų ingredientų.


Reikės :

morkų
kopūstų
krapų
cukraus
druskos
citrinos sulčių
alyvuogių aliejaus
kepintų saulėgrąžų branduolių

1.Sutarkuojame kelias morkas ir panašų kiekį kopūsto .
2.Susmulkiname saujalę krapų ,dedame druskos,cukraus ,citrinos sulčių ir išmaišome. Ragaujame.
3.Toliau pilame alyvuogių  aliejų ,išmaišome ir paliekame pastovėti .
Šios salotos gali stovėti ir per naktį .Nuo tobus tik minkštesnės ir skanesnės .Prieš tiekiant įberkite kepintų saulėgrąžų branduolių .Labai patraukliai atrodo kraštuose pribertos saulėgrąžos.
Skanaus !!!



2013 m. spalio 15 d., antradienis

Medučio rutuliukai (vieno kąsnio tortukai)

                                                                                                          Mano Facebook puslapis  čia
Jeigu turite atlikusį Medučio  biskvitą ,siūlyčiau pasigaminti labai paprastą ir greitai pagaminamą gardumyną .
Tai tarsi vieno kąsnio medaus tortukai ,labai minkšti ir skanūs ,puikiai tinka desertui prie kavos.Proporcijų nerašysiu ,nes viską dėjau ''iš akies''. Tiesiog stambiais trupiniais sutrupinau biskvitą ,išplakiau apie 150 ml. 40 % riebumo grietinės su cukrumi ir citrinos sultimis ,išmaišiau su Medučio biskvito trupiniais ,suformavau rutuliukus ir apvoliojau riešutuose.Grietinę į trupinius reikia dėti po truputį ,kad nebūtų per daug ,nes jeigu bus per daug gausis labai minkšta masė .Viskas ,dedam į šaldytuvą ir laikom per naktį.Skanaus !!!




2013 m. spalio 13 d., sekmadienis

Medutis su vaisiais

                                                                                                           
Biskvito receptas  čia   iš šios normos tešlos išeina 7 -8 biskvitai , šiam tortui sunaudojau 4 biskvitus
24 cm. skersmens torto formai.

kremui:

500 ml.  grietinės 30 %
500 ml. grietinėlės 36 %
cukraus pagal skonį
citrinos sulčių pagal skonį
1 maža skardinė konservuotų ananasų
1 didelė skardinė konservuotų persikų

torto viršui ir šonams:

skrudintų migdolo riekelių
apie 150-200 ml. plaktos grietinės arba grietinėlės


Biskvitus galite išsikepti prieš kelias dienas.Susmulkiname konservuotus vaisius ir dedame į kiaurasamtį nusivarvėti. Šaltą grietinę sumaišome su grietinėle ,dedame cukrų ir plakame .Vėliau palaipsniui supilame citrinos sultis ,ragaukite ir saldumą pasireguliuokite pagal savo skonį. Kremą padalinkite į 3 dalis ,palikite kelis šaukštus viršutiniam biskvitui aptepti. Į torto formą klojame biskvitą ,tepame kremą ir ant viršaus pribarstome vaisių ,toliau klojame antrą biskvitą ir eiga tokia pati kaip pirmo.Turi išeiti 3 kremo sluoksniai.Viršutinį biskvitą plonai aptepame kremu.Statome į šaldytuvą parai . Viršų puoškite pagal savo skonį.Aš naudojau plaktą grietinę su šokoladu ,šonus barsčiau migdolų riekelėmis ,viršų puošiau vaisiais.
Skanaus !!!







Va kaip auga tortuko dekoracijos  :)


Mūsų daržo spanguolytės ,nerealiai gražios :)



2013 m. spalio 6 d., sekmadienis

Persikinis pyragas su obuoliais ir grietinės kremu


Didelio populiarumo sulaukęs ''Obuolinis pyragas su švelniu grietinės kremu'' paskatino pabandyti kiek kitokį pyrago pagrindą.Šio pyrago pagrindas minkštesnis ir saldesnis. Pyragas kuris tikrai galėtų tapti tortu .Biskvitiniam sluoksniui panaudojau persikinio torto pado receptą   iš čia


Biskvitui :
                                           
200 g. sviesto                                                                        
4 kiaušiniai                                                                            
pusė stiklinės cukraus ( stiklinė 250 ml.)                              
100 g. krakmolo                                                                      
1 a. š. kepimo miltelių                                                                                                                    
miltų tiek ,kad teška būtų vidutinio tirštumo                            
4-5 nedideli obuoliai

Užpilui :

3 kiaušiniai
pusė stiklinės cukraus
1,5 stiklinės grietinės 30 %  riebumo
3,5 šaukšto su kaupu Ekstra miltų
1,5 šaukštelio vanilinio cukraus
1 didelė skardinė konservuotų persikų


Biskvitui trynius atskiriame nuo baltymų ,trynius išsukame su cukrumi ,dedame minkštą sviestą ir viską išmaišome.Su žiupsneliu druskos išplakame baltymus.Į trynių masę dedame krakmolą sumaišytą su kepimo milteliais ir vanile .Po šaukštą sijojame miltus ir po truputį ,atsargiai maišydami dedame išplaktus baltymus.Tešlą padarome vidutinio tirštumo.Sudedame nuluptus susmulkintus obuolius.Ruošiame užpilą .
Išplakame kiaušinius,grietinę ,vanilinį cukrų ,cukrų ir miltus.Imame stiklinį kepimo indą,aš naudojau 32x24, pilame pyrago pagrindą su obuoliais, sudedame skiltelėmis pjaustytus ,gerai nuvarvintus persikus , ant viršaus supilame užpilą.Dedame į 180 *C įkaitintą orkaitę ir kepame apie 50 min..Reikia stebėti,kaip pyragas atrodo,jeigu labai stipriai ruduoja šonai sumažiname temperatūrą.Iškepusio pyrago viršus neturi būti skystas ,jeigu viršus skystas ,kepame toliau.Iškepusį pilnai atvėsiname ,nepjaustykite karšto ,nesusistovėjusio pyrago.Pyragas skaniausias kitą dieną.Skanaus !!!