2018 m. vasario 6 d., antradienis

Šaltiena

Labai seniai gaminau šaltieną.Kiek atsimenu, šaltieną nuo seno gamino mano močiutės ir tėvai.Turbūt nebuvo nei vienos šventės be šio patiekalo.Nors šaltiena nuo seno buvo šventinis lietuviškas patiekalas ,bet yra plačiai paplitusi  Rytų ir Šiaurės Europoje.Kai kurie užsieniečiai  išvydę šį patiekalą tampo pečiais ,keista jiems ,o dar kai sužino,kad kiaulės kojos čia vaidina svarbią rolę 😉 Vietoje kiaulės kojų tiks ir ausys ar kiaulės galva .Tik kartą gaminant šaltieną su  galva ir ausimis ,ji man nesustingo.Turėjau dėti želatino.O va su kojytėm -  garantuota.Aš kaip visada noriu mažiau kaloringo patiekalo,jeigu tai įmanoma.Vietoje kiaulienos šmoto dėsiu jautieną ,kuri pastaruoju metu nuolatos karaliauja mano virtuvėje.Morkų galite dėti ,bet atminkite , kad  galiojimas trumpės,nes morkos duoda rūgimą.Jeigu verdate nedidelį kiekį dėkite morkų,nes spalvytė bus gražesnė ir skaniau.


Reikės :

2 kiaulės kojos
apie 1 kg jautienos ( dėjau  kulninę )
pipirų žirnelių
lauro lapų
svogūno galva
kelios skiltelės česnako
5-6 morkos

Gaminimas :

1. Mėsą nuplauname ir užkaičiame.Verdame iki užvirimo .Susidarius putoms išpilame gerai nuplauname ir dar kartą užkaičiame.Vandens turi būti tiek,kad pilnai apsemtų mėsą.Virimo metu pildyti vandens negalima.
2.Dedame pipirus,laurus,druską .Verdame ant silpnos ugnies labai ilgai.Po valandos sudedu visą svogūną ir nesmulkintas česnako skilteles.Morkas dėkite prieš pabaigą,nebūtina jų virti 2 -3 valandas.Svogūną  ir česnaką išgriebkite jiems dar nesusileidus.Visą savo skonį jie bus atidavę sultiniui.Virkite tol kol mėsa išsiners nuo kaulų.
3.Mėsai išvirus išgriebkite ir atvėsus išrinkite kaulus ,susmulkinkite ir išdalinkite į indelius.Sudėkite pjaustytas morkas.
4.Sultinį nukošiame ir dar kartą užverdame.Išpilstome į indelius ant mėsos.Atvėsus laikome šaldytuve.
Tiekite su virtomis bulvėmis,juoda duona,kaip tik mėgstate.Vieni šaltieną valgo su  krienais ,česnaku ar net, teko matyti, actu.Man ji skaniausia su krienų ar pomidorų padažu .Acto mano virtuvėje būna tik labai retais atvejais.

Skanaus !!!



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą