2018 m. sausio 16 d., antradienis

Befstrogenas pagal V. Pochliobkiną

Tinkamai pagamintas befstrogenas yra nerealaus skonio.Turbūt jo atsiradimo istorijos geriau neaprašysiu ,nei recepto šaltinyje Su šaukštu aplink pasaulį .Ačiū už receptą 😊 Befstrogenas gaminamas daugelyje šalių ir turi daug variantų.Patys populiariausi - su pomidorų pasta ,kuris dažniausiai gaminamas Rusijoje ir Rytų Europoje iš dalies Skandinavijoje, ir su grybais ir garstyčiomis kuris populiaresnis JAV ir Vakarų Europoje.Rusijos kulinarijos autoritetas Viljamas Pochliobkinas ( 1923-2000)  surinko ir ištyrinėjo daugybę medžiagos apie grafo A.G.Stroganovo (1795-1891) namuose gamintą patiekalą ,pateikė savo befsrogeno versiją.Pagal jo receptą befstrogenas tiesiog tirpo burnoje.Originalus receptas nėra išlikęs.Gaminant befstrogeną svarbu išsirinkti tinkamą mėsą ir jos neperkepti.Befstrogenui gaminti naudojama jautienos išpjova.


Reikės :

500 g jautienos išpjovos ( naudojau brandintą )
1-2 svogūnai
2 v.š. kvietinių miltų
2-3 v.š.lydyto sviesto mėsai ir svogūnams apkepti
4 v.š. riebios grietinės 40 %,nes liesą gali sutraukti
1-2 v.š. pomidorų pastos
100-200 ml  sultinio arba virinto vandens
druskos
grūstų juodų pipirų
bulvių fri patiekimui
raugintų agurkų arba pomidorų


Gaminimas :

1.Jautienos išpjovą supjaustome 0,5 cm storio riekelėmis ,skersai raumenų.Lengvai pamušame ir supjaustome ilgomis siauromis juostelėmis.
2.Mėsos juosteles apvoliokite miltuose,perteklių nupurtykite.Svogūnus supjaustykite itin plonais pusžiedžiais .Keptuvėje labai gerai įkaitinkite sviestą ir dėkite svogūnus.Svogūnai turi uždengti keptuvės dugną.Ant viršaus dėkite jautieną.Keptuvę uždenkite ir ant didelės kaitros kepkite 1,5-2 min. ,tuomet atidenkite,išmaišykite ir atidengę kepkite 1-2 minutes.Mėsa turi papilkėti ir imti blizgėti.Apkepinant mėsą sūdyti nereikia.
3.Kol kepa mėsa atskirame inde sumaišykite grietinę,pomidorų pastą ir sultinį/vandenį.Mėsai papilkėjus pilkite grietinės mišinį .Išmaišykite,lengvai pasūdykite ir įberkite pipirų pagal skonį.Kaitrą mažiname iki minimumo ,uždengę troškiname apie 10 min.Per tą laiką padažas turi sutirštėti,o mėsa ir svogūnai suminkštėti.
4.Naudojau brandintą išpjovą ir jinai buvo paruošta per 10-15 min. minkštutėlė.Visa befstrogeno sėkmė priklauso nuo jautienos kokybės.Tai jeigu jau susiruošėte gaminti,nepagailėkite pinigų gerai jautienai.Tiekite karštą su karštomis fri bulvėmis,raugintais/marinuotais  agurkais,pomidorais.Skaniausias ką tik pagamintas.

Skanių akimirkų !!!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą